problem s bananama

Kupite banane, a one brzo postanu trule? Spriječite to ovim trikom

Jedina je loša strana što nakon kupnje jako brzo počnu truliti.

 Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert tvrdi kako su
banane, čak i one zelenkaste i nezrele, odličan izvor kalija i
drugih hranjivih tvari. Imaju puno antioksidansa, odličan su
međuobrok, a od njih se mogu raditi i razni zdravi deserti poput
palačinki ili banana-kruha. 

Jedina je loša strana što nakon kupnje jako brzo počnu
truliti. Kako ih ne biste više morali bacati ili koristiti za
neko jelo za koje su potrebne prezrele banane, Reader’s
Digest donosi nekoliko savjeta kako ih što bolje čuvati.

Prvi trik je zamotavanje peteljke u plastičnu foliju.
Omotajte je oko peteljke koja drži banane na okupu i to tako
da folijom prođete i između banana i oko stabljike – da bude
što bolje omotana. 

Druga metoda je zamrzavanje. Ne samo da će to spriječiti da počnu
truliti, već je i buduća upotreba puno lakša. Ogulite ih,
narežite na kolutove, dobro zatvorite u zdjelicu ili plastičnu
vrećicu i zamrznite. Takve banane kasnije možete koristiti za
pripremu slastica i smoothieja.

Ako ih baš ne želite zamrznuti, možete ih samo jednostavno
pohraniti u hladnjak – bez guljenja i rezanja. Jeste li
primijetili da na tržnicama banane često budu obješene na neki
konop? To je tajna njihova sporog truljenja i najbolja
metoda čuvanja! Beru se dok su još zelene, a počinju sazrijevati
čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina
koji ubrzava dozrijevanje.

Kada su obješene na kuki ili konopcu, tada se proces sazrijevanja
usporava. Također, na taj način štitite ostalo voće da
etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.

Preporučeno
Najnovije