potpisan ugovor

NEDELIŠĆE Župa dala pravo građenja za vrtić

Pronađe li biskup educirani kadar, jedna ili dvije skupine mogle bi imati katolički odgoj, kaže načelnik

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i župnik Župe Presvetog Trojstva Ivan Herceg potpisali su ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja na crkvenoj parceli koja se nalazi pored crkve u Nedelišću. Općina Nedelišće tako je besplatno dobila pravo građenja na 99 godina. 

Planiraju graditi novi dječji vrtić, no, ovakav zahvat moguć je jedino europskim novcem. Općina se stoga javila na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za gradnju novog vrtića za 200 djece. 

Podsjetimo, načelnik Novak nedavno je iznio kako je mjesta u vrtićima i jaslicama na području općine daleko manje od standarda i potreba. Uz novi vrtić, na Nacionalni plan prijavljena je i dogradnja Dječjeg vrtića Zvončić te izgradnja novog vrtića u Dunjkovcu; pa što prođe… 

Bez prisile

– Ugovor sa Župom potpisan je u korist djece i roditelja koji su dio i crkve i općine, kako bi se sagradio vrtić s jaslicama i uredio okoliš na lokaciji pored župne crkve. U periodu od 99 godina Općina Nedelišće neće plaćati naknadu. Kao budući osnivač vrtića i jaslica omogućit će uspostavu jednog ili više odjela ili skupina prema programu katoličkog vjerskog odgoja, ovisno o potrebama društva i osposobljenom stručnom kadru – poručili su iz općinske uprave nakon što su načelnik i župnik potpisali ugovor. Načelnik Nikola Novak potom nam je pojasnio što misle pod katoličkim vjerskim odgojem:

– Biskup je pitao što je s katoličkim programima i mogu li biti uklopljeni. Kazao sam mu da možemo vidjeti koliko je zainteresiranih te ima li odgojitelja sa završenim vjerskim programom. Ukoliko Zvončić prođe na projektu u njemu bismo mogli ostaviti samo jasličare i prilagodili im kuhinju i igralište. U novom vrtiću pak bismo onda imali deset vrtićkih skupina. Pronađe li biskup educirani kadar jedna ili dvije skupine mogle bi imati katolički odgoj za one koji to odaberu – pojasnio nam je načelnik.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3507

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije