Pčelarstvom se bavi četiri desetljeća

MLADEN VINKO IZ MURSKOG SREDIŠĆA Ima stotinjak košnica, a pčele seli po cijeloj Hrvatskoj

Mladen Vinko iz Murskog Središća treća je generacija pčelara u obitelji. Pčelarstvom se bavi već četiri desetljeća

Ima stotinjak košnica, a pčele seli po cijeloj Hrvatskoj, čak i
do Gorskog Kotara. Zato se može pohvaliti sortnim medom;
cvjetnim, bagremom, kestenom, lipom i to s područja u kojima nema
industrije  i poljoprivredne proizvodnje. Nije mu teško
potegnuti stotine kilometara kao bi košnice ostavio u gotovo
netaknutoj prirodi.

– Nikad nisam imao neka neugodna iskustva ili pak susrete s
divljim životinjama. Medvjed bježi od čovjeka, ima tek nešto
svinja. Nema ljepšeg nego se ujutro probuditi i čuti pjevanje
ptica i zujanje pčela, smatra Vinko. Njemu je najukusniji med od
kestena.
– Bogat je i ima puno cvjetnog praha i nije tako sladak, dok je
bagrem nježan, to je za smirenje. To vam je  “damin” med,
više ga vole gospođe otkriva nam taj pčelar kao i to da su baš
svi medovi zdravi. Najbolje ih je kaže konzumirati kao napitak,
bilo s limunom i vodom, u čaju, ali ne prevrućem, ili kao namaz.
Otkrio nam je i tajnu kako prepoznati lažni med. 

– Med ne smije mirisati, bagrem nema miris, kesten malo. Ako je
med star godinu dana on mora biti kristaliziran, svi medovi
moraju kristalizirati. Ako ne kristalizira već je tu nešto
dodano. Tamni medovi prije kristaliziraju, a svijetli nešto dulje
izdrže, a kad kristalizira, mora kristalizirati cijela flašica.
Ako kristalizira pola, a gore je tekući dio, onda je taj med bio
ili pregrijan ili nešto drugo. To treba paziti, naglašava pčelar
Vinko.  

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3507

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije