JEDNI RADNO, DRUGI NA MORU

PITALI SMO IH Kako i gdje godišnji odmor provode poznati Međimurci i Međimurke?

Dok će jedni na more, drugi ljetno provode radno, a treći se drže 'debelog međimurskog hlada'

Sunce je već neko vrijeme s nama, a ljetni planovi, želje i očekivanja tu su kao i svake godine kad krene ljetna euforija.

U tom smo laganom ljetnom tonu i razgovarali s našim sugovornicima, poznatim osobama iz Međimurja, koji su za naš portal otkrili gdje ove godine ljetuju i koje su im omiljene destinacije u vrućim ljetnim mjesecima.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr. Igor Šegović ljeto planira provesti u bolnici, na radnom mjestu.

– Ove godine ću cijelo ljeto provesti radno. Potrebno je koordinirati zbrinjavanje COVID pozitivnih pacijenata, a istovremeno ću se uz posao ravnatelja posvetiti smanjenju liste čekanja u dječjoj gastroenterološkoj ambulanti. Ukoliko bude povoljna epidemiološka situacija volio bih početkom rujna uzeti malo odmora. Još nisam odabrao mjesto ljetovanja, a omiljena destinacija su mi otoci i područje oko Dubrovnika, rekao nam je dr. Šegović.

Preložanin Filip Hozjak, član 4 Tenora otkrio nam je slično – cijelo ljeto provest će na obali, ali – radno! 

– Gotovo svaki vikend po ljeti imamo koncerte. Iako ću većinu vremena provesti na obali, teško da ću stići kupati se i odmarati, jer, tempo je brz. Dođeš, pripremiš se za koncert, otpjevaš, popiješ piće, odeš spavati, i ujutro te čeka putovanje u novi grad na obali i – novi koncert. Otkrio nam je da ono malo slobodnog vremena kojeg ima, koristi da posjeti obitelj u Međimurju.

Župan Matija Posavec ljeto provodi radno, a otkrio nam je da će, ukoliko mu obaveze to budu dopuštale, na par dana ‘skoknuti’ na more. 

– Ako stignem, baterije ću napuniti na otoku Krku, rekao nam je župan Posavec

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini ovih je dana maksimalno posvećena organizaciji ovogodišnjeg Porcijunkulova, a za naš je portal otkrila kako će provesti ovo ljeto:

– Pred nama je najveća turistička manifestacija u ovom dijelu Hrvatske te smo u potpunosti, uz sve ostale redovne i svakodnevne obaveze, moja ekipa i ja posvećeni uspješnoj organizaciji, osluškivanju naših građana te pripremama da, kako Čakovčanima i Međimurcima, tako i našim gostima pokažemo sve ljepote i blagodati ovog kraja sumirane u manifestaciji Porcijunkulovo. 

Bez sumnje, mojoj obitelji i meni osobno, omiljena je destinacija Zadar i njegova okolica gdje ljetujemo već posljednjih 15 godina. Uživamo u vremenu provedenom zajedno na lokaciji koja nas iz godine u godinu oduševljava i gdje već imamo svoje kutke i najdraže lokacije, te težimo da ga je što više. Iako nam vrijeme trajanja godišnjeg odmora ovisi o nizu faktora, iz osobnog iskustva smatram da je za punjenje baterija i odmak, koliko je on moguć, potrebno barem 10 dana godišnjeg odmora.   

Kako još nismo definirali planove za ovu godinu, nisam sigurna koliko ćemo morskih dana imati u 2022., no eto nadam se da ćemo barem tjedan dana provesti zajedno, u smijehu i veselju, koji dan možda bez mobitela i laptopa, u odmaku od radne te ponekad hektične svakodnevice. Svim Čakovčanima i Međimurcima želim da se dobro odmore, maksimalno iskoriste zasluženi godišnji odmor, no i da ne zaborave posjetiti Porcijunkulovo, kao pravi odmor za dušu i s kojim će nadam se biti ponosni – poručila je gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividni.

Saborskoj zastupnici, Boški Ban Vlahek, ljetna destinacija ove godine je izvan Hrvatske.

– Ove godine za odmor sa svojom obitelji odabrala sam Albaniju, točnije Drač ili na albanskom Durrës. To je najstariji grad Albanije s poviješću dugom više od 3000 godina i zbog toga je dom mnogih arheoloških nalazišta i zanimljivih lokaliteta.
Krenuli smo u avanturu automobilom prema Albaniji, uz jednodnevno stajanje u Međugorju. Prošli kroz Crnu Goru. I onda je uslijedila ona. Kaotična, drugačija i svoja – Albanija. Ako pitate Albance, svoju će zemlju nazvati Shqiperi – zemlja orlova.
Misteriozna Albanija definitivno je jedno od takvih destinacija koja, usprkos svojoj maloj površini, itekako zaslužuje pažnju. Ovaj pravi europski biser očarao nas je na prvi pogled svojom prekrasnom i netaknutom prirodom, čistim morem i prekrasnim pogledima na more koji ostavljaju bez daha.

 A upravo zbog svoje neistraženosti i nevjerojatno pristupačnih cijena, Albanija polako, ali sigurno postaje sve popularnija lokacija za ljetne godišnje odmore iz snova.
Unatoč brojnim predrasudama, valja istaknuti kako je Albanija veoma sigurna zemlja, mnogo sigurnija i od nekih drugih, popularnijih lokacija u Europi, a kada jednom stignete na ovo šarmantno mjesto, dobit ćete jedinstvenu priliku putovati kroz vrijeme. Naime, u Albaniji su europske tradicije vrlo uspješno spojene s azijskim običajima i načinom života, brzim rastom i modernošću – s naslijeđem komunizma i koloritom ranog XX. stoljeća. Također, valja napomenuti da je Albanija jedina muslimanska zemlja u Europi, a koja je u posljednjih nekoliko godina uspjela ostvariti značajan skok u turizmu, što znači da se ovdje svake sezone grade novi hoteli, stvaraju nova, šarmantna odmarališta.

Nakon nekoliko dana provedenih u Albaniji, odmorni i zadovoljni vraćamo se u najljepši grad na svijetu, moj Čakovec. Grad u kojem nam slijede dani prepuni dobrog raspoloženja i pozitivnih emocija, grad u kojem nas čeka najveća i najljepša kulturno-turistička manifestacija ‘Porcijunkulovo’, javila nam se s godišnjeg odmora Ban Vlahek.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, nakon napornog svakodnevnog rada odmor je također potražio na obali. Nedavno se vratio s godišnjeg odmora koji je proveo u Crikvenici, no trajao je samo tjedan dana. Kao najdraže ljetne destinacije bira Crikvenicu i Murter.

Za planove oko ljetnog odmora pitali smo i popularnog Pepsija.

– Za ljeto nemam nekakve posebne planove osim – držati se tri metre debeloga miklavskoga hloda! Na jesen, ako će biti prilika, otići ćemo na neki izlet, ali ove ljetne mjesece provodimo doma – priroda, voda i sloboda! Kratak je bio Zlatko-Pepsi Nedjeljko.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije