u utrobi zemlje...

JUROVČAK Tajna braće rudara ukopana u zemlju

Ako se zaputite cestom koja vodi od raspela na raskrižju u Grabrovniku prema raspelu na cesti u Jurovčaku, put će vas odvesti kraj kapelice, a nešto kasnije i pored neobičnih zdanja ukopanih u brdo

Da brda nešto skrivaju naznačuju tek vrata i dovratnici koji izranjaju iz zemlje, pa smo se uputili u potragu za odgovorima.  Priča koju smo otkrili vratila nas je u doba nakon završetka Drugog svjetskog rata, ali nas i odvela do ugostiteljice Helene Karlovčec (39) na čijem imanju se nalaze čak tri takva zdanja. Kako smo saznali, u vrijeme kad su ljudi iskopali danas neobične objekte, Gornje Međimurje bilo je siromašan kraj, a osim poljoprivredom, mnogočlane obitelji su se prehranjivale teškim radom u rudnicima ugljena. 

– U rudnicima su radili i braća Lovro i Stjepan Ružman. Lovro je bio zadužen za miniranje a Stjepan je rudario. Zahvaljujući svom rudarskom znanju i iskustvu te poznavanju sastava tla, iskopali su i ove objekte, otkriva nam Helena te dodaje:

– Nekad je bilo više takvih zdanja u ovom djelu Međimurja i kopali su ih rudari, dio ih se u međuvremenu urušio, a tek nekoliko ih je i danas u upotrebi. Bili su to svojevrsni podzemni “frižideri”, u njima se čuvalo vino, ali i voće i povrće te tiblice s mesom. Zahvaljujući zemljanim zidovima, temperatura u unutrašnjosti takvih objekata je postojana, zimi iznosi 7 stupnjeva, a ljeti maksimalnih 12 stupnjeva, doznajemo od naše sugovornice.

Rudnici

Vremena kad su Lovro i Stjepan u podzemlju skladištili hranu te vino sjeća se i Helenin prvi susjed, umirovljenik Josip Karlovčec.

– Svi su tada rudarili, a radilo se u rudnicima u Jurovčaku i Grabrovniku te u Murskom Središću i Sloveniji. Sjećam se tog doba jer je moj otac Ivan Karlovčec bio poslovođa u rudniku ovdje u Jurovčaku i ja sam mu kao dijete nosio gablec na posao, priča nam Josip te dodaje da je radnika i rudara bilo u svakoj kući, a spremišta su se kopalo ručno.

– Tek kasnije su se nabavila svrdla kojima su spremišta dobila otvore za bolju cirkulaciju zraka, a otvor iz jednog od spremišta ide skroz do vrha brda. Na vrhu brda je još jedna zanimljivost, Lovro je bio prvi raketar u Jurovčaku pa su gore još uvijek ostaci postolja s kojeg je ispaljivao rakete za obranu od tuče, prisjeća se Josip. 

 – Lovro je preminuo prije četrdesetak godina, dok je Stjepan preminuo prije petnaestak godina. Stjepan je dio života proveo radeći i u Austriji, a obojica su umirovljeničke dane proveli u Jurovčaku, doznajemo od naše sugovornice. 

– O podzemnim objektima dok je bio živ brinuo je moj suprug Stanko Srša, danas se koriste povremeno, a nasljedstvo su moje djece, Lovrinih praunuka, Mihaela i Melani Srša Karlovčec, ističe za kraj Helena.

Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3507

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije