KAJ SE FINO PEČE?

MARIJA JAMBROŠIĆ IZ PODTURNA Kuruzni tureki za prste polizat!

Iako u mirovini Marija je aktivna u nekoliko udruga

Na nedavno održanom Festivalu međimurskih slastica ‘Bakini
kolači’ posjetitelji su imali priliku uživati u raznolikosti
tradicionalnih kolača i slastica. Među izlagačima koji su
privukli pažnju svojim specijalitetima bila je i Marija
Jambrošić,
koja je zajedno sa svojim kolegicama, ‘pucama
‘z Podturna’, pripremila nekoliko vrsta kolača.

S osmijehom na licu s nama je nesebično podijelila recept za
omiljene kuruzne tureke.

– Tureki su napravljeni po starinski, kak je negda moja mama
delala. Negda smo ne meli peneze. Kaj smo meli na dvoru, to se
peklo. Nesmo meli pšeničnu melu, nego narodnu ili kuruznu. Tureki
su sitovni. Jenoga si celo polne kosal. Či je bil bole trdi, duže
si ga jel, rekla nam je ova 80-godišnjakinja koja je radni vijek
provela kao prodavačica.Sada
pak uživa u mirovini, no i dalje je vrlo aktivna. Sa svojim
‘pucama ‘z Podturna’ angažirana je u nekoliko udruga, među kojima
su i Kulturno-umjetničko društvo Podturen te crkveni zbor.
Umirovljeničke dane rado prikrati i ručnim vezom ili pak izradom
cvijeća od krep papira. Ponosna je baka i prabaka. 

– Lepo mi je v penziji. Velido male su penzije. No, kak’ imamo,
tak živimo. Ničesa smo ne želni. Skuham si, spečem, i kaj mi je
drugo treba?, rekla nam je ova vitalna 80-godišnjakinja.

– Mi, ‘puce ‘z Podturna’ vam delamo sve. Pjevamo, plešemo, pečemo
kolače i svadimo se. 
Kaj bum sam čekala smrt? Moram živeti do smrti, dodala je Marija
te otkrila kako je nedavno proslavila 80. rođendan, a proslava je
trajala puna tri tjedna.  

Sastojci:
– 20 dag kosane masti
–  3 dcl vrhnja
– malo šećera
– malo soli
– malo sode bikarbone
– kukuruzno brašno 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije