KUHARICA IZ CELINA

ĐURĐICA MIKEC Kuhanje je najbolji lijek za smirenje – donosimo recept za Mađaricu

Kako samo za zanosom o kuhanju govori Đurđica Mikec iz Celina, inače školovana kuharica koja je ipak završila u drugoj branši

No to ne znači da je odustala svoje velike strasti pa kuha
svakodnevno, a kolače peče barem tri puta na tjedan. 

– Obožavam i kuhanje i pečenje kolača i to volim oduvijek. To me
neopisivo opušta. Recimo kad sam neraspoložena, ljuta, ja bi samo
mijesila kolače i pekla. To je moja tableta za smirenje. Ponekad
sam tako umorna da ne mogu ništa i onda idem peći kolače. To mi
nikad nije napor, to me opušta. Ono što zamislim to moram i
napraviti,otkriva svoje metode relaksacije vrijedna
Đurđica. Osim za obitelj kuhače se primi i za
svaku drugu prigodu a za koju dobro dođu njene vještine.

Članica je udruge Vredne roke Dragoslavec koja postoji više od
deset godina i koja se na raznim manifestacijama prezentira među
ostalim i slastičarskim vještinama svojih članica. I tu do
izražaja dolazi marljivost i maštovitost naše kuharice. Ideje
crpi posvuda iako većinu recepata već zna napamet. 

– Imam i čuvam stare recepte, puno kuharica, knjiga, imam recepte
stare valjda pedeset godina koje mi je dala susjeda. Dosta toga
isprobavam. Volim i moderna jela i kolače, ali jako volim te
starinske kolače, recimo kelešice. To stare kuharice znaju i vrlo
je jednostavno. U slanine ide mela, sol i brašno, jednostavno je,
a svi to obožavaju. To je najjednostavniji kolač koji postoji, a
omiljen je, smatra Đurđica.  Uz kuhanje se ponavlja,
najbolje opušta i to joj je svakodnevni ritual. Sklona je
tradicionalnim jelima od raznih gulaša, variva, pečenja, no ne
skriva da unatoč svojoj strasti pazi na to koliko jede.

– Kuham svaki dan, to mi je važno, gulaši, meso, prilozi, salate.
Najdraža hrana mi je gulaš od svinjskih repi, to je isto
starinska hrana ili s nogicama. Kuham fileke, pohano, trgance. Od
kolača volim peči prhke kekse s kojima se možeš igrati, kako će
izgledati.

Nije mi važno hoću li ih jesti, važno mi je da lijepo izgledaju.
Nikada mi to nije bilo naporno, baš suprotno. Bilo bi mi gore da
nemam kuhano, da dođem doma i nemam kuhano i da si moram uzeti
salamu.  To bi mi bilo naporno naglašava Đurđica kojoj je
drago što ukućani iskreno uživaju u njenim jelima.  Za njih
barem dva puta tjedno pripremi neki jednostavni desert, recimo
zlevanku, palačinke ili pogaču. Vikendima pak priprema nešto
kompliciranije, recimo kremaste kolače. Iako je danas majstorica
svog zanata, prisjeća se da nije oduvijek bilo tako.

– Bila sam prisiljena rano naučiti kuhati jer sam ostala bez
roditelja s 14 godina. Morala sam se naučiti i kruha peči. Prvi
kojeg sam ispekla je bio na pola sirov ali nisam odustala. Tako
sam počela i jer me to zanimalo pa sam i završila kulinarsku
školu. Stekla sam osnovna znanja, ali sam se najviše naučila s
vremenom. Život i volja te nauče potvrđuje Đurđica. 

MIRISI DOMA 

Mađarica 
Sastojci:
0,5 kg brašna
3 jaja
2 dcl vrhnja
sol
prašak za pecivo 
1 žlica masti 
Postupak:
Izmiješati sastojke i izdvojiti za pet kora. Razvaljati na tanko
i peći oko 10 minuta. Smjesa je dovoljna za pet kora. 
Krema:
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 rebra čokolade 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br.
3586

kad se otopi dodati cijeli margarin
Slagati slojeve kora i kreme. Preliti čokoladnom
glazurom. 
4 Domaće mađarice 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije