Mlada odgojiteljica Karolina Franc koja živi u Jurovcu, a rodom je iz Donje Višnjice u Varaždinskoj županiji u kuhanje se zaljubila još kao djevojčica
To ju opušta i u njemu istinski uživa baš kao i u pečenju kolača
što joj je prava strast.
– Po pričama i svoje tete Marijane i ostalih, to
sam pokupila od mame Ane. Ona je u mlađim danima
stalno pekla kolače, najčešće subotom. Prije nekih desetak godina
sam i ja počela s tim običajem tako da vikendom obavezno bude
nekakav kolač. Puna kuća je bila cura, imam dvije sestre
Luciju i Gabrijelu pa je bio
red da bude i kolača.
Moj prvi kolač bio je biskvit jabukama, jednostavan kolač, recept
mi je dala moja susjeda i najbolja prijateljica
Davorka. Prije nekih sedam godina sam počela
peći kolače s kremama, a zadnje se tri godine bavim najviše s
tortama, otkriva nam Karolina. Danas je vrsna majstorica u
spravljanju slastica, pogotovo torti za koje treba ne samo
vještina, nego i znanje.
– S obzirom da sam odgojiteljica po struci, spojile su se moje
strasti i kreativnost. Na tortama stvarno treba pokazati
kreativnost jer kad se kupuje torta prvo što gledaš je izgled,
tek onda dolazi okus. Meni je to jako bitno jer sam perfekcionist
i mora mi sve biti na crtu. Trenutno polažem online tečaj na
jednoj akademiji, a već sam dva završila, sve slastičarstvo. To
mi je hobi, gušt, kad nakon napornog tjedna radim torte za
prijatelje, rodbinu. Meni ne treba posebna prigoda da bi
napravila tortu. Mogu je napraviti bilo kad, svaki dan, otkriva
ova strastvena slastičarka, koja osim kolača, voli spravljati baš
sva jela.
– Obožavam kuhati, svaki dan kuham. Svi vele da im je to tlaka, a
meni je to relaksacija. Mogu biti tri sata u kuhinji, usput
slušam glazbu, tipkam po mobitelu. To mi je opuštanje nakon buke
i galame u vrtiću. Meditacija u kuhinji. Mama me naučila kuhati,
a kasnije si pak prisiljen kuhati. Kad smo sestre i ja otišle na
fakultet morale smo si kuhati, ili to ili menza, kaže Karolina.
No otkriva da kad su slastice u pitanju, da ih radije sprema nego
jede, a svoju strast i znanje rado podijeli i s najmanjima.
– S djecom često radimo nešto što ima veze s kuhanjem. Pečemo
kolače, radimo kompote, za Dane kruha smo pekli kruh kod tete
Ružice u staroj krušnoj peći. Jako to vole, a usput se uče
strpljivosti. Neki su već jako vješti i vidi im se ta kreativna
strana, otkriva odgojiteljica Karolina.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3583