Mačkovčanka Kristina Hajdinjak (42) torte je počela peći kćeri Lari za rođendane, prvi, drugi, treći, prisjeća se i kaže da je od toga prošlo malo više od 20 godina
– Iako u obitelji nitko nije pretjerano bio u tome da puno
peče kolače ili torte, rođendan bez torte djeca jednostavno ne
priznaju pa sam se ja okušala u tome kada je ona bila još mala.
Slagala sam tortu i mojoj mami i tati, pa za moj rođendan, a za
Laru je uvijek bila neka posebna i trebalo se
dodatno potruditi, kazala je Kristina dodavši
kako nekad nije bilo toliko slastičarnica i mogućnosti da
rođendansku tortu samo naručiš i pokupiš gotovo.
Kristina je inače po zanimanju frizerka, no nikad nije radila u
tom poslu. – Dugo sam htjela biti frizerka i nisam ni razmišljala
nakon osnovne škole da bih postala slastičarka. Kad sam završila
školu jako je bilo teško naći posla u frizerskoj struci jer je
bilo jako puno frizera, objasnila je. Nakon srednje škole tako se
zaposlila u drugim branšama, radila u jednoj tekstilnoj tvrtki i
na drugim poslovima.
O tečaju slastičarstva prvi se put raspitivala prije više od
deset godina, no tada nisu to upisivali, a isti je upit ponovila
prije četiri godine. – Išla sam ponovo pitati i taman se
poklopilo da su prvi puta, nakon 10 godina, upisivali tečaj za
slastičara, odmah sam se prijavila i tako sam 2020. godine
pohađala školovanje za odrasle i prekvalificirala se za
slastičara i razmišljala o tome kako ću naći posao u toj struci.
Slastičarstvo preraslo u posao
– Tražila sam soluciju za posao koji bi mi bilo lijepo raditi, a
slaganje torti i kolača uvijek mi je bilo lijepo. Dvadesetak
godina slastice sam radila za kćer i roditelje, a kad sam na
tečaju naučila nove stvari i htjela steći i neku praksu počela
sam ih raditi i za rodbinu i prijatelje, da vidim da li to meni
zaista dobro ide. Tražila sam posao u toj struci, no nekako se na
kraju dogodilo da sam stvorila svoj brend, nastala je Slatkorija
Pravzapraf, govori Kristina.
Torte i dalje najradije priprema i to po svojim receptima, a
više-manje ti su recepti u njezinoj glavi. Njezinim rukama
nastaju čarobne torte raznih oblika, velike i male, s bezbroj
motiva, nevjerojatnog izgleda. – Mnogo sam naučila na tečaju, ali
bilo je potrebno i puno isprobavanja i prakse, naglašava Kristina
koja je s puno vježbe došla do savršenstva u pravljenju torti.
Kristina za blagdane uvijek priprema razne keksiće i kolačiće te
od njih slaže slatke paketiće, pa su ovih dana ususret Božiću
aktualne zvjezdice i borići za koje nam je dala i recept.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3581