KIVI I KAKI

OBITELJ JEĐUD IZ TOTOVCA Zaljubljenici u med i egzotično voće

Pčelarstvom su se prije nešto više od 10 godina počeli bavili Nenad i Andreja Jeđut iz Totovca

Malo pomalo njihov hobi je narastao do toga da danas imaju dva
kontejnera puna košnica koje sele kada je to potrebno i nekoliko
košnica u stacionaru za nadopunu. Oboje uz pčelarstvo imaju
stalne poslove, no svojem su se hobiju potpuno posvetili te u
njega ulažu mnogo slobodnog vremena i još više truda.

– Bavljenje ovom poljoprivrednom granom krenulo je od supruga
koji je od kolega čuo nešto o pčelama, pa počeo istraživati. Htio
je i u praksi vidjeti bi li i on mogao proizvesti ukusan med.
Uspio je. U poslu puno pomaže i sin Patrik te se
naš hobi samo širio, kazala je dodavši da je suprug pročitao i
proučio sve do čega je o pčelarstvu mogao doći. – Ima puno znanja
pa je on zadužen za tehnički dio, proizvodnju, dok ja odrađujem
marketing, osmišljavanje naljepnica i  slično, objasnila je.
Sajmove ne posjećuju već se njihovi proizvodi sami reklamiraju,
usmenom predajom, te ih prodaju na kućnom pragu. Imaju cvjetni,
bagremov i med od kestena. 

Nisu Jeđuti stali samo na medu već proizvode i razne pripravke. –
Mješavina meda, peluda i propolisa odlična je za imunitet. Radimo
sirup od borovih iglica koji se pokazao odličan za djecu, a imamo
i med u saću koji se žvače, ističe
Andreja.  

Novi izazovi

Naša sugovornica je i kreativna duša. Stolce na terasi sama je
složila od dasaka starih bačvi, a kamenčićima je oblijepila i
okvir vrata njihove kuće te druge dijelove zida. Svestrana je,
obožava voće pa je u dvorištu posadila i  kivi, kaki te
indijske banane. – Kivi i kaki posadila sam prije 10 godina,
čisto iz znatiželje da vidim hoće li uopće uspjeti u našem
podneblju. Pokazalo se da uopće nisu zahtjevne. Odrežem vodopije
kiviju kako su mi objasnili da se reže i to je to. Kaki samo puno
zalijevam. Plodovi su svake godine sve veći pa izgleda da dobro
radim, sa smiješkom otkriva Andreja napominjući da kaki nije
odmah za konzumaciju već mora odstajati da omekša. S indijskom
bananom počela je tek nedavno pa će tek vidjeti što će od nje
ispasti. No, uvijek se, naglašava, raduje izazovima. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3579

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije