Međimurske šume skrivaju svoje čarolije, a prošlog vikenda potvrdile su postojanje svoje dugo čuvane tajne
Međimurje je očito puno više od prekrasnih pejzaža i izvrsnih
vina – moglo bi postati domaćin još jednom
ukusnom otkriću pod zemljom. Tartufi, podzemne gljive koje
su sinonim za luksuznu gastronomiju, već su prije nekoliko godina
pronađeni u gornjem Međimurju, a prošle je subote, 30.
rujna, Vinarija Štampar organizirala i
prvi lov na tartufe u Međimurju, privlačeći pozornost gurmana i
istraživača prirode iz cijele regije.
– Izuzetno smo zahvalni svima koji su se prijavili, no zbog
velikog interesa nismo mogli primiti sve zainteresirane.
Obećavamo da ćemo ovakvu potragu ponoviti sljedeće godine, te
omogućiti još više ljudi da dožive čaroliju međimurskih šuma i
okusa tartufa, poručila je u ime obitelji Štampar,
Monika Štampar.
Dr. sc. Željko Zgrablić, dipl.ing.šum., zajedno
sa svojim vjernim pratiocima, kujicama Mašom i
Odri pasmine Lagotto Romagnolo, bio je najsretni
tragač. Upravo njihova potraga rezultirala je pronalaskom
prvih međimurskih tartufa tog dana. Maša i Odri, obučene za
ovu specifičnu potragu, nanjušile su i iskopale ove dragocjene
podzemne gljive.
Organizatori su također, istaknuli da ova potraga nije bila samo
puka avantura u šumi već je bila i iznimno poučna. Dr. sc.
Zgrablić podijelio je svoje znanje o tartufima i okolnim
šumskim ekosustavima, čineći ovu potragu nezaboravnom za sve
sudionike.
– Imali smo priliku ne samo otkriti tajne tartufa već i
naučiti o bogatstvu naših šuma i drveća koje nas okružuje,
otkrio nam je jedan od sudionika.
Razvoj lokalne gastronomije i ruralnog
turizma
U kombinaciji s međimurskim vinima i domaćim proizvodima, tartufi
bi mogli postati novi dragulj u kruni autohtonih
delicija ovog kraja. Svi sudionici su se složili da je ova
avantura bila ne samo gastronomski užitak, već i prava poslastica
za ljubitelje prirode i istraživače okoliša.
Nakon uspješne potrage, pronađeni ljetni tartufi nisu završili
samo kao atrakcija za oči – Marko Palfi,
pripremio je ukusan brunch od ovih tartufa. Posjetitelji su imali
priliku kušati jela obogaćena jedinstvenim okusima međimurskih
tartufa, što je dodalo poseban šarm cjelokupnom doživljaju.
Tartufi, spojeni s lokalnim vinima i tradicionalnim namirnicama,
otvaraju nova vrata za unapređenje autohtonih proizvoda i razvoj
ruralnog turizma u ovom našem prekrasnom dijelu Hrvatske.