Veličina, težina, oblik i boja utječu na okus...
Istraživanja sugeriraju da na našu percepciju okusa hrane
utječe pribor za jelo. Veličina, težina, oblik i boja
utječu na okus, tvrdi tim Sveučilišta u Oxfordu. Sir ima slaniji
okus kada se jede nožem, a ne vilicom; dok bijele žlice daju
bolji okus jogurtu, pokazuju pokusi.
Studija objavljena u časopisu Flavour sugerira
da mozak donosi sudove o hrani čak i prije nego ona ode
u usta. Više od 100 studenata sudjelovalo je u tri eksperimenta
koji su proučavali utjecaj težine, boje i oblika pribora za jelo
na okus, piše Experimental
Psychology.
“Okus hrane je višeosjetilno iskustvo koje uključuje okus,
osjećaj hrane u ustima, aromu i izgled”, kažu profesori Charles
Spencer i Vanessa Harrar. “Čak i prije nego stavimo hranu u usta,
naši mozgovi već su donijeli zaključke o njoj koji utječu na naše
ukupno iskustvo”, dodali su.
Prijašnja istraživanja pokazala su da posuđe i pribor mogu
promijeniti našu percepciju hrane i pića. Na primjer, ljudi
općenito jedu manje kada se hrana poslužuje na manjim tanjurima.
Novo istraživanje o tome kako mozak utječe na percepciju hrane
moglo bi pomoći osobama koje su na dijeti ili poboljšati
gastronomska iskustva u restoranima, rekao je profesor Spence.
“Hrana je puno više od onoga što vidimo na tanjuru. Puno stvari
za koje smo mislili da ne utječu zapravo imaju utjecaja i
neuroznanost će tu imati sve više posla”, zaključio je.