Jedan od istraživača primijetio je i da postoje razlike između prerađenog i sirovog meda...
Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može
poboljšati kontrolu šećera u krvi i sniziti razinu kolesterola
ako se uzima u kontekstu zdrave prehrane, prema nedavnoj studiji
objavljenoj u Nutrition Reviews, piše Fox
News. “Ovi rezultati su iznenađujući jer se med
sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da trebate početi
jesti med ako trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na
zamjenu. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi
zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti
kardio-metaboličke rizike”, rekao je Tauseef Khan, viši
istraživač na studiji i znanstveni suradnik u prehrambenim
znanostima na Medicinskom fakultetu Temerty Sveučilišta u
Torontu, u priopćenju za javnost.
Istraživači iz Toronta proveli su sistematski pregled i
meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko
1100 sudionika, kako bi utvrdili utjecaj meda na srce i
metaboličke faktore rizika, navodi se u priopćenju studije.
“U našoj studiji kombinirali smo rezultate svih ispitivanja meda
na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti”, rekao je
Khan.
Konzumacija meda bila je povezana s nižim
razinama glukoze u krvi, ukupnog kolesterola i triglicerida.
Khan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i kolesterola
bila “klinički vrlo mala”. “Međutim, to pokazuje da nema štete u
uzimanju meda, i da malo smanjenje također može biti dugoročno
korisno”, pojasnio je.
Khan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i
sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio
da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i
filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu,
kako bi se smanjila vlaga i kvasac. To, kako
kaže, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo
oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj
učinak.
Preporučio da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju prehranu ako
“uživaju u okusu i žele unijeti raznolikost u cjelokupni hranjivi
obrazac prehrane”.Također je napomenuo da bi ljudi mogli
eksperimentirati sa zamjenom šećera medom, no da
trebaju imati na umu da med ima slađi ukus,
pa bi bile potrebne manje količine.