ZBOG ESTROGENA I ANTIOKSIDANSA

Još jedna prednost mediteranske prehrane: Studija kaže da smanjuje vjerojatnost za rak dojke

Klasična mediteranska prehrana podrazumijeva konzumiranje cjelovitih namirnica, što više voća, povrća, cjelovitih žitarica, graha...

Mnogi istraživači i u ovom trenutku tragaju
za vezama između prehrambenih navika i kroničnih
bolesti, a jedna je takva studija – koja se bavila
upravo mediteranskim tipom prehrane
– nedavno objavljena u Frontiers in Nutrition, sa
zaključkom kako postoji jaka povezanost između tog tipa prehrane
i rakom dojke. 

Studija je inače provedena provedena u Iranu, a u njoj su
sudionice kojima je mediteranska hrana bila temelj jelovnika
imale čak 57 posto manju šansu da obole od raka dojke, u
usporedbi s onima koji su mediteransku hranu jeli tek povremeno
ili je čak nisu jeli uopće. A što su žene bile bliže menopauzi,
taj je postotak bio veći…

Dok su prethodne slične studije o povezanosti prehrane i raka
dojke uglavnom rađene u zapadnim populacijama, ova je rađena
u Iraku pa se, kažu autori, ne može kao u spomenutim
istraživanjima dogoditi da se podaci iz zemalja Bliskog
istoka ni ne uvrste. Zbog toga je autore ove studije
posebno zanimalo kakve će podatke prikupiti o iranskim ženama, te
koliko se u zemljama Bliskog istoka uopće radi na prevenciji
tog ‘ženskog’ karcinoma. 

Inače, klasična mediteranska prehrana podrazumijeva
konzumiranje cjelovitih namirnica, što više  voća,
povrća, cjelovitih žitarica, graha, mahunarki,
orašastih plodova, sjemenki, maslinovog ulja, bilje i
začine, dok se prerađena hrana, crveno meso i
dodani šećeri svode na minimum. U ovu su studiju
istraživači inače uključili 350 žena sa nedavno otkrivenim
rakom dojke i 700 žena u remisiji, obje
skupine jednakog socioekonomskog statusa i
dobi.

Nutricionist je tada pomoću polukvantitativnog upitnika o
učestalosti jela procijenio i prehrambeni unos pojedinih
namirnica, a na temelju devet komponenti
je odredio koliko su se sudionice držale zadane
prehrane (mjereći im porcije ribe, voća, povrća, mahunarki i
orašastih plodova, kao i omjer mononezasićenih i zasićenih
masnih kiselina). “Naši su nalazi bili usklađeni s nalazima
studije koju su proveli naši suradnici u Švicarskoj, a u kojoj se
pridržavanje mediteranske prehrane
pokazalo obrnuto povezanim s rizikom od raka
dojke”.

Što mediteransku prehranu čini tako posebnom?

Točni mehanizmi prehrane koji doprinose češćoj prevenciji raka
dojke nisu potpuno jasni, no istraživači primjećuju da zaštitni
učinak može biti i posljedica sljedećeg:

Protuupalna svojstva: Mediteranska prehrana sadrži hranu s
visokim udjelom MUFA i omega-3 masnih kiselina, a obje imaju
protuupalna svojstva. “Upala je važan faktor rizika u učestalosti
raka dojke”, kažu istraživači.
Podrška estrogenu: Mediteranska prehrana također je bogata
spojevima za koje je poznato da podupiru metaboličke puteve
estrogena i imaju učinke na modulaciju estrogena, koji pak štite
od raka dojke, kažu istraživači. 
Antioksidansi: Konačno, mediteranska prehrana je puna
antioksidansa iz voća i povrća koji također mogu imati zaštitne
učinke protiv raka dojke, objasnili su za Mbg.

Preporučeno
Najnovije