istraživanje

Studija pokazala da crna muškatna vina usporavaju starenje kože

Blagodati crnog vina...

Ovog su tjedna istraživači sa Sveučilišta na Floridi
predstavili rezultate svoje najnovije studije kojom su dokazali
da žene koje dnevno piju dvije čaše muškatnog vina
imaju elastičniju kožu i veću količinu vode u
njenim stanicama.

“Za studiju smo koristili  dealkoholizirano muškatno
vino jer nas je zanimao učinak bioaktivnih spojeva; posebno
polifenola, na zdravlje kože”, rekla je glavna autorica
istraživanja profesorica kemije hrane dr. Lindsey Christman.
Naime, dvije pojave koje najčešće ukazuju na starenje kože upravo
su gubitak elastičnosti, odnosno opuštena koža,
te slabije zadržavanje vode koja unutar kože pomaže stvoriti
barijeru protiv raznih oštećenja.

Ova je studija inače prva koja je pokazala da konzumacija ovog
vina utječe na zdravlje kože, odnosno usporava njeno
starenje, a u njoj je sudjelovalo 18 žena u dobi
između 40 i 67 godina. Polovica sudionica dva je tjedna
dobivala crno muškatno vino, dok je druga polovica svaki dan
pila placebo piće istog izgleda i sličnog okusa.

“Muškatno grožđe korišteno u proizvodnji ovog vina se zbog
visokih razina polifenola; poput antocijanina,
kvercetina i elaginske kiseline; često naziva i super voćem,
a pomaže i u smanjenju upale i borbi protiv
oksidativnog stresa. Utvrđeno je da to grožđe ima jedinstven
polifenolni profil u usporedbi s drugim sortama s kojima se radi
crno vino”, rekla je Christman.

Inače, sudionice studije su ovo vino pile šest
tjedana po dvije čaše dnevno, nakon čega su napravile
dvotjednu pauzu pa prešle na druga pića, a dok je studija trajala
redovito im se pratilo stanje kože, točnije markeri upale i
oksidativni stres. “Naša je studija potvrdila da polifenoli
ovog vina posebno djeluju na kožu sredovječnih i starijih žena,
poboljšavajući joj elastičnost i smanjujući njen transepidermalni
gubitak vode”, rekla je Christman. Ipak, dodaje, nismo
dokazali da vino značajno utječe i na količinu bora na
koži pa se očekuju i dodatna istraživanja.

“Šest tjedana konzumiranja dealkoholiziranog muškatnog vina
rezultiralo je vidljivim poboljšanjem određenih parametara kože
povezanih sa starenjem; poput elastičnosti kože na podlaktici i
zaštitne funkcije kože na licu u usporedbi s osnovnom vrijednošću
i placebom”, objasnila je Christman. “A razlog je vjerojatno
smanjenja upale i oksidativnog stresa.” Nalazi studije su
početkom tjedna predstavljeni u Bostonu na godišnjem
sastanku Američkog društva za prehranu, Nutrition
2023, piše NY Times.

Preporučeno
Najnovije