Od 3. do 6. srpnja ove godine u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok organizirano je još jedno stručno studijsko putovanje, ovaj put u Švicarsku
U spomenuto putovanje bile su uključeni partneri na projektu –
Srednja škola Prelog, Turističko-ugostiteljska i prehrambena
škola Bjelovar, Srednja škola Zabok, Gospodarska škola Varaždin,
Ekonomski fakultet Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i
ugostiteljstvu Opatija, Biotehnički obrazovni centar Ljubljana,
te Srednja škola Zabok, koja je nositelj projekta.
U okviru putovanja posjetili su prvo EHL – Ecole Hoteliere de
Lausanne u gradu Lausanni.
Riječ je o ugostiteljsko-hotelijerskoj školi koja ima status
najbolje ugostiteljske škole na svijetu. Ta je škola pionir u
metodama podučavanja ugostiteljskih zanimanja u Švicarskoj i
postavlja svjetske standarde izvrsnosti u ovom području. Njihov
restoran jedini je obrazovni restoran u Švicarskoj koji ima i
Michelinovu zvjezdicu.
U gradu Montreux razgledali su potom još dvije ugostiteljske
škole, te su bili upoznati s njihovom organizacijom i koncepcijom
poslovanja; Hotel Institute Montreux, školu za ugostiteljstvo i
poslovni menadžment, koja ima status sedme najbolje ugostiteljske
škole na svijetu, te SHMS – Swiss Hotel Management School, treću
najbolju ugostiteljsku školu na svijetu i drugu najbolju u
Švicarskoj.
Tijekom boravka u Švicarskoj sudionici su imali priliku vidjeti u
Lausanni sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, prošetati uz
Ženevsko jezero, te razgledati grad Ženevu. Iz Srednje škole
Prelog na ovom studijskom putovanju bili su ravnatelj Tomislav
Gregur, koordinatorica na projektu ReCeZa Sanja Kovačić te
stručna suradnica/pedagoginja Tanja Lilić.
Sudionici ističu da je ovo putovanje bilo iznimno korisno jer im
je omogućilo vidjeti što i kako u domeni turističko
ugostiteljskog (i hotelskog) obrazovanja rade neki od najboljih
na svijetu. U hrvatskim okvirima dosta je toga drugačije, jer
tamošnje škole raspolažu s daleko većim budžetom od nas.
To se vidi i kroz izgled i opremljenost škola. Njihovi polaznici
iznimno puno vremena provode na praktičnoj nastavi. No, ono što
je i njima i nama zajedničko jest činjenica da puno pažnje polažu
razvoju komunikacijskih vještina kod svojih polaznika, suradnji,
projektima, te globalnom povezivanju, a sve u cilju što bolje
pripreme polaznika za tržište rada.