Uz vođenje i rad u restoranu 'Issara' Nikola ima i vlastitu agenciju 'Food mafia' za izradu i savjetovanje za hranu i pića, a uglavnom rade za luksuzne hotele i restorane
– Gastronomija je moj život. Prestao sam biti samo chef, sada
nakon 11 godina rada u kuhinjama došao sam do vlastitog restorana
bez investitora te polako rastemo u ozbiljan restoran. Rekao sam
na kraju showa da ulazim u ovaj posao ozbiljno i da se želim
baviti kulinarstvom cijeli život – priča nam drugi pobjednik
‘MasterChefa’, Nikola Lesar kojega
su život i gastronomija odveli daleko od Lijepe naše, piše
24sata.
Završio LeCordon Bleu akademiju
Tada 22-godišnji Čakovčanin publiku je osvojio jednostavnošću i
srdačnošću u drugoj sezoni ‘MasterChefa’, a kulinarska umješnost
omogućila mu je da se pridruži na godinu dana Dinu
Galvagnu u njegovu tad tek otvorenom restoranu Peta
četvrtina. Nikola je nakon toga odlučio provesti 200 dana
putujući Azijom, gdje je obišao Vijetnam, Kambodžu, Nepal,
Tajland, Kinu i Indiju. Na kraju se vratio u Tajland i upisao
kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok. Nakon završetka
akademije zaposlio se u poznatom tajlandskom restoranu u
Bangkoku, The Never Ending Summer.
Sudjelovao u showovima na Tajlandu
Nakon toga je u Tajlandu otvorio restoran Rustic Eatery&Bar.
No ‘MasterChef’ mu nije bio posljednje televizijsko
iskustvo. U Tajlandu se Nikola natjecao u još jednoj kulinarskoj
emisiji, naziva ‘Iron Chef Thailand’, a u show je došao na poziv
jednog od glavnih sudaca ‘MasterChefa Thailand’, nakon što je čuo
pohvale za njegov restoran Rustic Eatery&Bar u Phuketu.
– Jedan od onih koji su morali zatvoriti restoran sam i ja. Ovo
mi je došlo možda u najgoremu mogućem trenutku jer sam baš u fazi
otvorenja novog projekta u Kata Beachu. Mojih 12 zaposlenika
trenutačno je poslano kući, a zbog izolacije otoka od ostatka
Tajlanda ne mogu čak ni putovati kući u svoje provincije –
opisivao je prije tri godine Nikola.
Sudjelovao je Nikola i još jednom u ‘Iron Chefu’, a objasnio nam
je razliku između Azijskog showa i ‘MasterChefa’.
– Sad mi je na redu treće gostovanje u siječnju 2024.
Razlika između ‘MasterChefa’ i ‘IronChefa’ je ta da se u
‘IronChefu’ natječe protiv poznatog chefa, s nepoznatim
namirnicama i nepoznatim preprekama tijekom kuhanja – poput
ubacivanja misteriozne namirnice sredinom ili krajem showa.
Primjerice, prvi put sam dobio svinjski mozak u lubanji kao
misterioznu namirnicu, a u drugom gostovanju kaktus. Za tu
pripremu imate obično 10-15 minuta. Tempo je puno brži i
ozbiljniji. Kvaliteta kuhara je također malo veća. Uz to, za 45
minuta obično treba spremiti 5 različitih jela koristeći glavnu
namirnicu. Show je puno intenzivniji i zahtjeva puno znanja i
inovativnosti – objasnio nam je.
Otvorio je svoj restoran
U međuvremenu je morao zatvoriti restoran zbog
pandemije korona virusa. Kad su se jedna vratila zatvorila, tako
su mu se druga otvorila, pa je tako Nikoli zaživjela ideja o
novom restoranu, Issara, koji i dalje uspješno radi.
– Pobjeda u emisiji nije dovoljna da se
sve ostvari preko noći. Titula MasterChefa mi je otvorila
brojna brata, ali sve ostalo je bilo vlastito nadograđivanje.
Trebalo je proći 10 godina od moje pobjede do vlastitog,
samostalnog restorana. Ovo je moj kruh i posao kojeg volim. Ne
mislim stati, nikada. Želim još puno toga napraviti u svojoj
karijeri i iskreno – ovo je samo početak. Ciljam na ozbiljne
stvari, da uvrstim svoj restoran u ‘Najboljih 50 restorana u
Aziji’ – priča nam Nikola te nadodaje:
– Issara znači sloboda na tajlandskom jeziku. U našem
smislu, sloboda da se razvijamo i kuhamo bez pravila. Čisto
kuhanje s užitkom i slobodom. Kuhanje je nemilosrdan posao.
Trebalo je dosta vremena, rada, truda, znoja i krvi da dođem do
vlastitog restorana.
Radi s bratom Filipom
Nikola svakog dana sprema razne delicije, a često se jelima zna
pohvaliti i na društvenim mrežama. S Nikolom u restoranu radi i
njegov brat Filip koji ima je završio Europsku
školu za barmena.
– Brat je barmen i glavni, uz mene, naravno. Obojica
dišemo za ovaj posao i ovakav život. Mislim da sam rođen za ovaj
posao. Od kada imam restoran i tamo kuham nisam nikada bio
sretniji – govori nam.
Uz vođenje i rad u restoranu Nikola ima i vlastiti agenciju ‘Food
mafia’ za izradu i savjetovanje za hranu i pića, a uglavnom
rade za luksuzne hotele i restorane. Pitali smo Nikolu i što
misli koliko su se promijenili kulinarski showovi u Hrvatskoj,
ali on, nažalost, nije baš u tijeku s emisijama u Hrvatskoj.
– Nažalost, nemam pristup Tv kanalima kod kuće. Vidim da se
nešto konstantno razvija i drago mi je. Mislim da format
‘MasterChefa’ nije više isti. Izgleda puno kraći i lakši nego
onaj koji smo mi imali. Nadam se da će nova generacija kuhara
utjecati na razvoj emisija ovoga tipa – rekao je pa za kraj dao
savjet svima onima koji se možda planiraju prijaviti u nekakvu
gastronomsku emisiju:
– Ako se prijavite, nemojte ciljati na publiku. Igrajte na
iskreno kuhanje i razvijanje tijekom showa. Ako pobjeda dođe –
dođe, a ako ne, vrijeme je da se ući još više. Takvi showovi mogu
biti poticaj da se krene još više ‘gristi’ z karijeri, ali taj
put definitivno nije lagan. Pobjeda ne znači apsolutno ništa, to
je Tv emisija. Bitno je jedino ono što se dogodi i razvije nakon
toga. Kuhinja nije Tv program, već rad i razvijanje. Tko cilja na
pobjedu i to mu je jedini cilj neće izvući ništa od takvih
emisija, navodi 24sata.