Zbog svojeg geografskog položaja Međimursko vinogorje idealno je za proizvodnju pjenušaca
Upravo ovih dana do kupaca odlaze posljednje ovogodišnje boce
međimurskih pjenušaca od kojih su neki ove godine na svjetskom
natjecanju vina ‘Decanter’ u Londonu za svoju kvalitetu –
nagrađeni zlatom.
Međimurski vinogradi miruju, tek rijetki vinogradari počeli su s
rezidbom. U podrumima potpuno drugačije. Sve traženiji međimurski
pjenušci od pušipela, u bocama su i odlaze put kupaca.
– Prije svega zbog kvalitete, jer imamo sortu koja je autohtona i
ima jako dobre parametre za proizvodnju pjenušaca, što je osnova
zapravo za kretanje u proizvodnju, rekao je David
Štampar, vinar iz Svetog Urbana.
Upravo iz vinarije obitelji Štampar u posljednje su tri godine
izašle dvije vrsta pjenušca koje su na Decanteru u Londonu
osvojile zlato. Iz Podruma Štrigova, u sklopu kojega je 65
hektara vinograda, također svake godine proizvode sve više
pjenušaca. Ove godine bazirali su se na profinjeniji klasični i
lepršaviji petnat, piše HRT.
– To su prirodna pjenušava vina koja nemaju sekundarne
fermentacije. Vino ide tijekom fermentacije direktno u bocu,
začepi se s krunskim čepom i kakva je bila godina takvo je,
kaže Klemen Jurgen, enolog iz Štrigove.
“Co2 u boci te osnaži i olakša ti da počneš dan”
Većina nas pjenušcem dočekuje Novu godinu. Inozemni vinari
zaključili su pak da bi ga tijekom cijele godine bilo dobro piti
ujutro umjesto kave.
– Pa na zapadu se pije, u ozbiljnim hotelima dobije se pjenušac
već za doručak. Osvježenje, taj Co2 koji ostane od vrenje u boci
te osnaži i olakša ti da počneš dan, dodaje Marko
Cmrečnjak, vinar iz Svetog Urbana.
Pjenušac uz doručak poslužuje se i u sve više jadranskih hotela,
jer strani gosti tako traže. Od međimurskih proizvođača također
doznajemo kako je prošlo vrijeme kada se pio isključivo iz
duguljastih, uskih čaša, već da nećemo pogriješiti ako ovo, za
većinu nas, još uvijek svečarsko piće, poslužimo i u običnim
čašama za vino.