Kako je svinja postala luksuz - pitaju se ovih dana kupci jer osim cijene mljevene svinjetine i vratine, koje je milostivo zaštitila vlada: sve drugo je poskupjelo
Zbog afričke kuge naveliko se kolju i zdrave i bolesne životinje.
Zaklano je već 20 tisuća prasaca, a ista sudbina čeka njih još
najmanje toliko. Rezultat – uvest ćemo nizozemske odojke, a
hrvatski praščići bit će skupi kao jastozi.
Postoji li svjetlo na kraju tunela, odnosno, na kraju svinjca,
istražuje Danas.hr.
“Kupci se žale na cijenu svinjetine, kažu da je previsoka. Ali
svakako kupe”, kazao je mesar Marko Gorup,
Trendovi u cijeni svinjskog mesa
Iako je zamrznuta cijena svinjskog vrata i svinjskog mljevenog
mesa, ostali svinjski proizvodi poskupljuju.
“Više je razloga i poremećaja zbog kojih cijelu godinu
poskupljuje svinjetina. Ja bih rekla da nema naznaka nekih naglih
poremećaja i mi ćemo nastaviti mjerama”, kazala je ministrica
poljoprivrede Marija Vučković.
Svinjetina je u veljači ove godine, bila 64 posto skuplja nego u
veljači prošle godine. Danas je 17,5 posto skuplja nego u
listopadu 2022, rast je pristutan, ali očito i usporen.
“Očekuje se nastavak tog trenda, mjesecima pred nama što bi moglo
dovesti i do pada cijena svinjetine”, kazao
je Robert Jurišić, agrarni analitičar.
No, cijene pojedinih naših delicija mogle bi biti i skuplje
upozorava predsjednik Hrvatske poljoprivredne
komore Mladen Jakopović.
Tako primjerice bi kulenova seka i čvarci će biti skuplji zbog
kuge koja je poharala našim gospodarstvima. Ovog Božića odojak na
našem stolu će vjerojatno doći iz nizozemske i Danske- zemalja iz
kojih najviše uvozimo svinjetinu.