U praktičnom dijelu kulinarske radionice oboljeli od celijakije samostalno su pripremali jela po unaprijed pripremljenoj recepturi
Održana je jedna odlična i vrlo poučna kulinarska radionica u
organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne
Hrvatske koju je predvodio vrsni nutricionista Davor
Hostić, dipl.ing.preh. teh. i proc.ing.,univ.spec.nutr.
Kulinarska radionica održana je 15. Lipnja 2022.god. u sklopu
projekta “POKRETOM I ZNANJEM KROZ ŽIVOT BEZ GLUTENA”. Projekt
sufinancira Međimurska županija a radionica je održana je u
kulinarskom prostoru Međimurski dvori. Voditeljica projekta je
Marija Goričanec.
Radionica se odvijala kroz dvije etape, edukativnog i praktičnog
sadržaja. U edukativnom dijelu voditelj nutr. Davor Hostić
upoznao je polaznike sa odabirom i nutritivnim potencijalom
namirnica koje će koristiti u pripremi jela te načinom pripreme
pojedinih namirnica. U praktičnom dijelu kulinarske radionice
oboljeli od celijakije samostalno su pripremali jela po unaprijed
pripremljenoj recepturi. U kulinarskom prostoru s radnim
jedinicama sjeckalo se voće i povrće, kuhalo, proučavalo recepte
uz pomoć odličnog voditelja.
Kroz Kulinarsku radionicu polaznici su:
– upoznali prednosti “prirodne” bezglutenske prehrane u odnosu na
“klasičnu” bezglutensku prehranu
– naučili pravilno tumačiti podatke sa deklaracije na
proizvodu
– usvojili su kriterije po kojima se biraju namirnice
– upoznali su nutritivni potencijal namirnica koje su korištene
za izradu bezglutenskih jela
– upoznali su načine pripreme pojedinih namirnica
– samostalno su pripremali jela na temelju pripremljenih receptu.
Prehrana predstavlja jedan od najvažnijih okolišnih čimbenika
kojim se utječe na zdravlje, a koji je bitan tijekom čitavog
života, tijekom perioda djetinjstva i adolescencije te kroz
odraslu i stariju dob. Pravilan koncept prehrane uključuje
adekvatan izbor i način pripreme namirnica, vrstu i broj obroka u
skladu s energetskim i prehrambenim potrebama pojedinaca uz
poštivanje prehrambenih standarda i mogućih preporuka iz domene
dijetoterapije. Upravo prethodno navedeno važno je poštovati u
bezglutenskom režimu prehrane koji je primarno namijenjen osobama
oboljelima od glutenske enteropatije, odnosno celijakije.
Temeljni cilj radionice stavlja naglasak na edukaciju i
senzibilizaciju osoba oboljelih od celijakije, uz poticanje
kreativnosti i maštovitosti u pripremi prirodnih jela sa
sezonskim i lokalnim namirnicama. U udruzi se nadaju da će kroz
buduće projekte radionica biti još više, prije svega radi
potrebne edukacije kako i što zapravo jesti da se zadovolje
dnevne nutritivne potrebe. Također, kako pripremiti bezglutenski
obrok uz korištenje lokalnih i domaćih namirnica koje prirodno ne
sadrže gluten i lako su dostupne. Svi polaznici Kulinarske
radionice oduševljeni su novim informacijama, odličnim druženjem
i usvojenim znanjem i svakako se vesele novim izazovima u
pripremi svojih bezglutenskih jela.