Najvažnije u prevenciji salmoneloze je nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke i te namirnice dobro termički obraditi
Crijevne zarazne bolesti najčešće su zarazne bolesti u svijetu, a
prenose se oralnim putem. Uzročnici su brojni, no mogu se, kako
pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, podijeliti na
bakterije (salmonele, šigele, kampilobakter, enteropatogena E.
Coli i dr.), viruse (neki enterovirusi, norovirusi, rota i
adenovirusi) i rjeđe parazite (protozoi i helminiti). Izvor
zaraze je inficirani čovjek, a crijevne zarazne
bolesti šire se kontaktom, najčešće prljavim rukama,
zagađenom hranom i vodom.
– Zbog povećane higijene i kontrole životne okoline i hrane, u
razvijenim zemljama svijeta je ovaj način prijenosa danas rjeđi;
veću ulogu u prijenosu crijevnih zaraza imaju namirnice osobito
životinjskog podrijetla poput mesa, jaja i njihovih prerađevina.
Klinički se manifestiraju proljevom, povraćanjem, povišenom
temperaturom i bolovima u trbuhu – ističu u HZJZ-u.
Nakon prebolijevanja salmoneloze, čovjek je kliconoša obično
oko dva mjeseca, pa u tom razdoblju treba pojačati osobnu
higijenu, posebice nakon nužde. Najvažnije u prevenciji
salmoneloze je nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke
i te namirnice dobro termički obraditi kuhanjem ili pečenjem, te
konzumirati ih odmah nakon pripreme.