Srednja škola Prelog - škola s velikim srcem
“Jezoš, kakvu ste to nevolu naprajli, celoga groda ste
okuperali!”, rekla je kroz smijeh jedna od brojnih posjetiteljica
subotnje 7. Gastromanije Srednje škole Prelog organizirane na
Trgu Republike u Čakovcu.
I doista, dio čakovečke šetnice “od vure do parka” bio je
preplavljen prepoznatljivim bijelo-žuto-plavim majicama i šarenim
štandovima na kojima su učenici Srednje škole Prelog,
potpomognuti svojim nastavnicima i ravnateljem Tomislavom
Gregurom pokazali što znaju i umiju.
A da SŠP-ovci uistinu puno toga rade, znaju, žele i mogu, nije se
bilo teško uvjeriti: spremili su bograč, radili koktele,
slagali “za prigristi” zalogajčiće, nudili kolače, makovnjače,
orehnjače, rogače, desertne kreme u čašicama i drugo.
Demonstrirali su rad učeničke zadruge “Drava”, objasnili “zašto
je u mesara uvijek puno para” jer su kao i kuhari,
konobari, pekari i slastičari na tržištu rada traženi “k’o suho
zlato” , a plaće im nisu više male kao nekada.
Turističko-hotelijerski komercijalisti pokazali su kako je
njihovo zanimanje “san snova” jer su osposobljeni za rad u svim
dijelovima ugostiteljskog objekta – od kuhinje i restorana, do
recepcije i menadžmenta. Uče i poslove putničkih agencija, a
zahvaljujući brojnim Erasmusima, puno putuju Europom, kao
uostalom i cijela Srednja škola Prelog.
Bio je tu i štand ekonomista koji su u ovoj školi pravi mali
poduzetnici jer sami stvaraju i prodaju svoje ekoproizvode poput
vrećica i šalica te uče brojne vještine tražene (i) dalje na
tržištu rada. Naime, ne postoji ni jedna ni privatna ni javna
tvrtka koja ne treba usluge i znanja ekonomskih tehničara.
U SŠ Prelog je i razred opće gimnazije, a njeni polaznici su
radionicama iz matematike, psihologije, biologije, geografije,
stranih jezika i drugih nastavnih predmeta pokazali koja sve
znanja usvajaju kako bi se što uspješnije kasnije upisali na
željene fakultete.
Fakultete bez problema upisuju i preloški hotelijeri i
ekonomisti. U prilog tome idu brojni bivši učenici te škole koji
danas imaju diplome različitih sveučilišta i veleučilišta te su
uspješni u svojim zanimanjima i s diplomama u ruci. Neki od njih,
u ime dobrih starih vremena, posjetili su subotnju
Gastromaniju i s velikom radošću prisjetili se godina provedenih
u toj školi.
“Škola s velikim srcem” ili “Svaka bi mama SŠP-ovca za zeta” tek
su neke od parola koje su sadašnji i bivši učenici ispisali, a
SŠP-ovci iskoristili za Selfie kutak. Bilo je i nagradnih igara
poput “Najbržeg prsta” i “Uradi sam svoj koktel” kojima su
brojni, naročito mladi posjetitelji bili oduševljeni i s guštom u
njima sudjelovali. Rezbarilo se i povrće i voće, ukrašavale su se
torte, igrale pitalice, informiralo o upisima itd.
Impresivan je bio i štand sa svim uspjesima škole u protekloj
školskoj godini. Mnogobrojne medalje, diplome, pohvale i odličja
krasile su stol, zajedno s desecima slika s brojnih Erasmus
projekata.
Uz sjajnog voditelja, nastavnika Zorana Tomašića
građanima se predstavio i “Školski bend”, a uz pjesmu bilo je i
plesa.
Cjelokupnu manifestaciju i ove je godine koordinirala prof.
Sanja Kovačić, a realizirana je u velikoj
sinergiji Škole koja je i ovaj put pokazala da su zajedništvo,
pozitivizam i ljudska toplina njene ključne vrijednosti.
Znanje, vještine i sposobnosti su neupitne, baš kao i volja za
rad i ljubav prema struci.
Uz SŠP-ovce, za odličnu realizaciju 7. Gastromanije veoma su
zaslužni i djelatnici Turističke zajednice Grada Čakovca, koji su
svoj dio posla odradili iznimno profesionalno. Posebna atrakcija
događanja bio je posjet Zrinske garde Čakovca, gradonačelnice
Ljerke Cividini, direktora TZ Međimurske
županije Rudija Grule i brojnih drugih uglednika
iz javnog i gospodarskog života našeg kraja. Osim
posjetiteljima, zahvaljujemo i svim medijskim kućama koje su
Gastromaniju popratile i ovjekovječile riječima i slikom. Vidimo
se, nadamo se, i iduće godine!