sveučilište sjever

‘Uskrs na Sjeveru’ istaknuo važnost očuvanja baštine te povezivanje modernog i tradicionalnog

Na Sveučilištu Sjever održana manifestacija s bogatim programom koji je objedinio etnografiju, umjetnost i prehrambenu tehnologiju.

Sveučilište Sjever je u četvrtak, 7. travnja 2022. godine,
bogatim programom pod nazivom “Uskrs na Sjeveru” približio
tradicionalne podravske običaje studentima i svim
zainteresiranima.  

Program je započeo predavanjem nastavnika s Odjela za medijski
dizajn, doc. art. Antuna Franovića i doc. art. Dubravka
Kuhte na temu “Jaje s antropološkog, formalnog i
funkcionalnog aspekta”. U drugom dijelu održane su radionice koje
su imale cilj približiti već pomalo zaboravljene tehnike
ukrašavanja pisanica te ostalih običaja koji su karakteristični
za ovaj kraj.

Gordana Horvat, predsjednica Društva izvornog folklora
Koprivnički Ivanec, predstavila je postupak izrade obrednog
uskrsnog kruha ´zbornjaka´ te manjeg peciva namijenjenog djeci
–´kovrtanja´. Pritom je naglasila kako su obvezni elementi
zbornjaka – kružni oblik i ukrasi koji se sastoje od 5 cvjetova.
Tako pripremljeni kruh nosi se na blagoslov na uskrsno jutro te
svi ukućani moraju kušati barem jedan komad kako bi bili zdravi i
zaštićeni od svih nedaća tijekom godine.

Vesna Peršić Kovač, etnologinja iz Muzeja grada Koprivnice,
prezentirala je tradicijsku tehniku ukrašavanja pisanica u
Podravini, a to je ovaj put bila tehnika pisanja voskom. Ova
tehnika se upotrebljavala na širem području od Koprivnice do
Đurđevca, a do danas je ostala sačuvana u Podravskim Sesvetama i
Molvama gdje se izrađuju poznate crne pisanice u tri ili četiri
boje. Ovo umijeće zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro
Republike Hrvatske.

Lidija Vaclavek-Loborec prikazala je tehniku ukrašavanja
pisanica ´filcanjem´ dok su nastavnici s Odjela za prehrambenu
tehnologiju pokazali posebnu tehniku bojanja pisanica u vinu i
pivu. Kraj cijele manifestacije svečano su upriličili članovi
Folklornog ansambla Koprivnica s pjesmama podravskog kraja.

Cilj ovakvih događaj je  približiti običaje i bogatstvo
podravskog kraja studentima. Kroz ovaj događaj povezali su se
umjetnost, prehrambena tehnologija i etnografija. Ovo je i dokaz
da se tradicija provlači kroz razne grane znanosti, te da je
nezaobilazan segment našeg života. Povezali su se mladost i
iskustvo, tradicionalno i moderno.

Autori fotografija: Studenti Medijskog dizajna pod
mentorstvom doc.dr.sc. Maria Periše – Marija Barčanec, Petra
Bezbradica, Antonio Jakšić, Darijel Kužilek, Una Škugor, Vilim
Umičević, Ivona Dragičević i Matija Sajko.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije