Ovogodišnji uspjesi Srednje škole Prelog se nastavljaju…
U organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza tijekom ovog tjedna, od
4. do 8. travnja u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama
održani su Dani hrvatskog kulinarstva, vrhunska
manifestacija koja okuplja “creme de la creme” hrvatskog
slastičarstva i kulinarstva. U bogatom rasporedu događanja
mnoštvo je kvalitetnih radionica, božanstvenih
prezentacija, ukusnih degustacija i napetih natjecanja.
Velik dio toga imali su prilike vidjeti i srednjoškolski učenici
ugostiteljskih škola iz cijele Hrvatske, jer je u okviru ovog
slastičarsko – kulinarskog spektakla bilo mjesta i za njih. Oni
su se naime, ondje natjecali na 12. Kamelija kupu. Svoje
predstavnike na učeničkom natjecanju imala je i naša županija,
učenike iz Srednje škole Prelog i to u obje ponuđene discipline:
kuharstvu i slastičarstvu.
A kako to u većini slučajeva biva kad se SŠP-ovci pojave na
natjecanjima, u Prelog stižu medalje!
U konkurenciji kuharstva nastupali su učenici 3. razreda smjera
kuhar, Lorena Turk i Fran Slamek, koje je
mentorirao nastavnik/kuhar specijalista Danijel
Naranđa. Njihov zadatak bio je prigotoviti meni od
3 slijeda na zadanu temu hladnog predjela od skuše, glavnog jela
od zabatka i deserta od kruške i sira. Prema zadanom zadatku
preloški tim samostalno je razradio meni i normative te izradio
za predjelo tris od skuše (rep u tempuri, meso skuše tartar te
poširane rolice skuše i mladog špinata), za glavno jelo pileći
smotuljak u posteljici bućinih sjemenki s prilozima; pire od
boba, glaziranu mrkvu i hrustavce od riže, te kao desert krušku u
mrvičastom tijestu u kombinaciji s aromatiziranim sirom. Sve to
uspjeli su izvrsno napraviti u zadanom vremenu pred stručnim
žirijem koji ih je cijelo pratio, nadgledao i na kraju hranu
kušao. Odlukom žirija SŠP-ovci su osvojili brončanu
medalju!
U disciplini slastičarstvo predstavnica SŠP-a bila je učenica 3.
razreda smjera slastičar Marta Strbad, koju
je mentorirao nastavnik/slastičar specijalista Vlado
Turek. Njen zadatak bio je izraditi tortu na temu
“Zima”. Tijekom priprema u školi učenica i mentor osmislili su
recept i izgled torte koju su nazvali “Ribolov na zaleđenom
jezeru”. Tortu je žiri ocjenjivao i po izgledu i po okusu, a
konačni rezultat bila je brončana medalja! Torta je inače bila
napravljena od dva sloja biskvita, jednog od badema, drugog od
lješnjaka i naranče, punjena želeom od maline i kremom od
vanilije i bijele čokolade, te ukrašena miror glazurom i
dekoracijama od isomalt šećera.
Zahvaljujući odličnim pojedinačnim plasmanima predstavnika SŠP-a,
u ukupnom poretku preloška škola proglašena je drugom
najboljom!
Uz medalje i priznanja učenici i mentori iz Srednje škole Prelog
dobili su i vaucher vrijedan 30.000,00 kuna od Visoke škole
Aspira iz Zagreba koji se može iskoristiti za edukacije.
Nakon uručenja nagrada i priznanja svi su prisutni natjecatelji
jednoglasno izviknuli poruku mira “Chefs believe in peace!”, kao
dio globalne poruke koju priprema Svjetska kuharska organizacija
Worldchefs.
Pripreme i odlazak na natjecanje omogućene su uz veliki angažman
škole, te financijsku potporu projekta ReCeZa.
Svim natjecateljima i mentorima čestitamo od srca na ovom
sjajnom uspjehu!
Pripremila: Sanja Kovačić