Muzej Međimurja: Otvorena izložba “Moje skrivene slike”

U Muzeju Međimurja Čakovec, u petak, 13. travnja, otvoren je prvi dio izložbe Marc Pio Maximilien Salvelli  ‘Moje skrivene slike‘, dok se drugi dio otvara u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec. Izložbu je otvorila Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, a možete je razgledati do 7. svibnja, piše Culturenet.hr.

Njegovi  kulturni i umjetnički interesi pokrivaju vrlo široko područje: osim slikarstvom, bavi se fotografijom, ali i dokumentarnim filmom. Uz to objavljuje i putopise i novele, a isto tako i sociološke analize kulturnih događaja.

Čisto slikarski, Salvelli započinje rad lirskim dijalogom ruke i linije, linije i boje, boje i geste, geste i emocije. Ali uz to on vrlo rado koristi i kolaž i asamblaž, nove materijale i nove medije, nove pristupe i nove koncepcije. Voli prigrliti instalaciju i konceptualu, multimediju i angažiranu akciju te tako na suvremen način progovoriti o širokim temama našeg vremena koje prelaze čisto likovnu problematiku i tiču se života samoga.

Nije naodmet prisjetiti se Herberta Marcusea i njegova stava da umjetnost, iako ne može primijeniti svijet, može pridonijeti razmišljanjima i osjećajima onih koji to mogu. Salvellijeva umjetnost je kreativno samosvojan svijet, koliko egzaktan toliko i poetičan, u kojem on jednaku važnost pridaje s jedne strane boji i liniji, a s druge elementima kolaža, asamblaža i instalacija, stvarajući tako u konačnici magičan zbir vizualnog i taktilnog obilja.

Njegove slikarske priče – jednom ekspresivne, a drugi put lirske, pozivajući autora da se pokatkad odmori od borbi i kritika, od ‘likovne vike’ i od angažmana, pa da, kao čin osobnog zadovoljstva, povremeno, s njima utone u ugodu i ljepotu užitka primarnog slikanja. I on to čini. iz teksta Višnje Slavica Gabout

Autor Marc Pio Maximilien Salvelli rođen je 1970. u Parizu. U Münchenu pohađa umjetničku školu te izabire glazbeni smjer (glasovir) i likovni slikarski smjer. U Zagreb dolazi 1984. godine i upisuje se na slikarski smjer Škole za primijenjenu umjetnost.

Prve samostalne izložbe imao je u Ateni od 1985. do 1987., a 1988., nakon izložbe u Rimu, u Parizu je priredio svoju vrlo važnu samostalnu izložbu. Studij slikarstva i mozaika upisao je na Nacionalnoj pariškoj likovnoj akademiji, a u Berlinu pohađao Akademiju za film i televiziju, smjer za filmsku režiju i izložbene projekte.

Pariški izložbeni projekt ‘Metaforički pozdrav rađanju Europe ’93’ lansirao je Salvellija u svijet važnih likovnih istupa. Znamenit je i njegov izložbeni projekt za Dan Europe ‘Makrofragmenti mikrosvjetova’ održan u Francuskom paviljonu u Zagrebu te u Beču i Parizu 2004. – 2006. godine, zatim u Domu HDLU-a, u Francuskom institutu i u Galeriji Forum u Zagrebu.

Marc Pio Maximilien Salvelli član je Francuskog udruženja likovnih umjetnika, Njemačkog udruženja likovnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 1988. izlagao u brojnim gradovima svijeta, a najznačajnije su mu izložbe u Parizu, Washingtonu, Monte Carlu, Genevi, Zürichu, Münchenu, Berlinu, Londonu, Rimu, Ateni, Barceloni, Stockholmu, Kijevu i Zagrebu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije