KORISNO

Stručnjaci kažu da ove stvari ne biste trebali čistiti octom i sodom bikarbonom, evo zašto

Iako su oba proizvoda ekološki prihvatljivi sastojci za čišćenje, nekada mogu prouzročiti više štete nego koristi.

Ocat i soda bikarbona vjerojatno su najpopularniji proizvodi koje
svi imamo u svojim kuhinjama, a koji su zbog svog sastava
primjenu našli i u čišćenju; no iako su oba proizvoda ekološki
prihvatljiva i prirodna, postoje neka područja doma na kojima ih
je bolje izbjegavati…

– Najpopularniji trikovi za čišćenje koje ćete pronaći na
internetu, a za koje upućeni tvrde da će vam olakšati život,
sadrže ocat ili sodu bikarbonu, a ponekad i oboje. Jedno i drugo
nalazi se gotovo u svakom kuhinjskom ormariću, a zajedno mogu
očistiti i najtvrdokornije mrlje – rekla Lily Cameron,
stručnjakinja za čišćenje kućanstava, za
Express
.

Iako i ocat i soda bikarbona zaista učinkovito čiste, dobro je
pripaziti gdje ih koristimo jer nekad mogu prouzročiti više štete
nego koristi. Tako se, savjetuju stručnjaci, octom se ne bi
trebale čistiti mramorne i granitne površine jer se mogu
istrošiti, ali i promijeniti boju i izgubiti sjaj i glatkoću.
Soda bikarbona, zbog svoje zrnaste prirode, s vremenom će
oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine. 

Treba izbjegavati octom čistiti i namještaj koji je premazan
voskom jer on također može prouzročiti istrošenost i gubitak
sjaja i glatkoće, a isto vrijedi i za čišćenje sodom
bikarbonom. 

– Izbjegavajte ih koristiti i na parketima od tvrdog drveta.
Kiselost bijelog octa može ukloniti sjajne površine parketa, pa
ih radije čistite nježnijim otopinama, poput tople vode i sapuna
ili posebnog sredstva za čišćenje parketa – dodaje Lucy. 

Pribor za jelo također se ne preporučuje čistiti octom već samo
toplom vodom i sapunom jer kiselost može izazvati koroziju na
metalnim oštricama kod kuhinjskih noževa. 

Još jedno mjesto gdje treba izbjegavati čišćenje octom
elektronički su zasloni jer će im skinuti zaštitni sloj; a
stručnjaci preporučuju i izbjegavanje sode bikarbone na malim
kuhinjskim aparatima jer je metal koji se koristi za njihovu
izradu obično slabije kvalitete.

Preporučeno
Najnovije