tri predavanja

CENTAR RADOSTI Održana predavanja “Zdrav način života u trećoj životnoj dobi”

U sklopu projekta “Centar raDOSTI” u Centru za kulturu “Rudar” Mursko Središće održan je ciklus predavanja “Zdrav način života u trećoj životnoj dobi”. Održana su tri predavanja na kojima su sudjelovali članovi DOSTI starije životne dobi i članovi Matice umirovljenika Međimurske županije – podružnica umirovljenika Mursko Središće. Predavanja su se održala pod vodstvom Ivane Domislović koja je specijalist nutricionist, agronom i vrtlarica, food safety savjetnik koja u životu i praksi spaja ideju – od polja do zdravlja.

Na predavanjima su mogli saznati da se tijekom starenja javljaju određene promjene u funkciji probavnog sustava, koje mogu narušiti uzimanje, probavu i metabolizam hrane. Pored fizioloških promjena uvjetovanih starenjem, ovo razdoblje često je okarakterizirano pojavom kroničnih bolesti i oštećenjem funkcije pojedinih organa i organskih sustava ali i psihološke (žalovanje, apatija i sl.) i sociološke (izoliranost uvjetovana teškom pokretljivosti i sl.) promjene. Prehrana ali i životni stil (kretanje, druženje, higijena spavanja i poštivanje cirkadijlnog ritma) stoga igraju značajnu ulogu u sprečavanju i sniženju rizika za razvoj nekih kroničnih bolesti u starijoj životnoj dobi. Radionice pravilne prehrane u starijoj životnoj dobi imale su za cilj edukaciju o pravilnoj prehrani i životnom stilu prilagođenu dobnoj skupini te utjecaju iste na zdravlje i dugovječnost. Obuhvatile su i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti te su polaznici dobili jasna uputstva za izradu dnevnih/tjednih/mjesečnih jelovnika, kontrolu porcija uz uključivanje pravovremene i svrsishodne suplementacije pod stručnom opaskom, zbog moguće interakcije hrane i lijekova.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Mursko Središće, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – podružnica umirovljenika Mursko Središće, Kulturno umjetničkim društvom “Mura” Mursko Središće i Udrugom Serjojnske mame i bebe te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom “Naša djeca” Mursko Središće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije