U sklopu Javnog poziva za promicanje turizma općine Lendava za 2022.godinu, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje pripremilo je prvu gastro radionicu u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra Zrinski
Ukupno je planirano organizirati tri radionice u organizaciji
Turističko-gastronomske sekcije HKD Pomurja. U prvoj radionici
uvodno predavanje o pripremi hrane,tehničkim rukovanjem opreme
terenske kuhinje i higijensko-tehničkoj zaštiti održao je
profesionalni kuhar Josip Benko.
Sudionici radionice pripremali su jela koja će biti u
gastronomski ponudi turističke priredbe Međimurski sejem,
kotlovina, kobasice, čobanac i zapečeni grah.
Umjesto poznatih langoša pripremale su se fritule i krafne jer je
vrijeme fašnika pred vratima.
U veseloj i opuštenoj ali radnoj atmosferi bilo je prilike da se
vidi cijeli proces i sudjeluje u pripremi svakog
jela i slastica, dobije poneki savjet i otkriju one male ali
značajne kuharske tajne pripreme ukusnih jela.
Cilj radionice je da svaki član sekcije zna organizirati rad u
terenskoj kuhinji i pripremati standardizirana jela u
turističko-gastronomskoj ponudi HKD Pomurja.
Hrvatsko kulturno društvo Pomurje osim svog poslanstva očuvanje
hrvatske tradicije, kulture i jezika organizira i sudjeluje više
od 15 godina u turističkim priredbama. Turistička djelatnost je
statutarno opredijeljena, društvo posjeduje ugostiteljsku opremu
i prostor HKC Zrinski za izvođenje priredbi kulturnog turizma.
Gastronomska tema sljedeće radionice vezana je uz novi turistički produkt Zrinijada (planirana priredba iz poznatih razloga nije održana prošle godine) turistička priredba prikaz srednjovjekovnih običaja. Pripremat će se odrezak »Grof Zrinski«, pretepena juha, pretepeni grah i trganci.