Obilježena 25. godišnjica izlaženja Kotoripskog vjesnika

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec u prostorijama Knjižnice i čitaonice priredio je prigodnu svečanost povodom dvadeset i pet godina kontinuiranog izdavanja općinskog informativnog glasila Kotoripskog vjesnika na koju su bili pozvani živući osnivači, urednici, izdavači, članovi uredništva i općinski čelnici.

Minutom šutnje odana je počast onima koji više nisu s nama, a bili su pokretačka karika vjesnika. Grgec je govorio o velikom značaju glasila za Kotoripčane u mjestu, ali i one koji žive po svijetu. – U njemu su zapisane i opisane mnoge stvari koje će puno značiti generacijama koje dolaze. Moram istaknuti da je uvijek bilo kompromisa i dogovora između uredništva i općine, nije bilo cenzure i nikada se nije vršio pritisak na uredništvo lista koji je na ponos svima nama, rekao je Grgec te zahvalio svima koji su ili su bili te velike obitelji.

Sadašnja urednica Izabela Balog govorila je o počecima vjesnika koji je svjetlo dana ugledao 23. prosinca 1986. godine. Na inicijativu prvog urednika i pokretača glasila Mladena Grubića krenulo se u izdavanje prvog broja. Tada su u uredništvu bili Antun Fundak, Franjo Zvošec, Franjo Sović, Alojz Sabol, Mladen Grubić, Marijan Rusak, Marijan Kovač i Željko Setnik, a za izdavača se potpisala Ružica Fundak. Urednica je istaknula da je preteča ovim novinama bio list mladih Kotoripčana koji je izlazio tri godine.

Uređivačka palica u više navrata bila je u rukama Mladena Grubića, a vjesnik su još uređivali Ivanka Virgej, Danica Sabol, Snježana Matoš i Alen Fuš. Dvadeset godina lekturu je radila Anica Jauk, a danas je to zadatak Janje Trstenjak. Treba spomenuti grafičke urednike Alojzija Sabola koji je list čak 75 puta grafički uredio i Dobrišu Habuša koji taj posao radi danas. Promijenila su se i tri izdavača kojima je bilo povjereno tiskanje. U počecima to je bio Zrinski, kasnije Printex, a danas to radi Tiskara Georg iz Koprivnice.

Kotoripčani su tako dočekali 90. broj koji je tiskan uoči Uskrsa. Glasilo se tiska tri puta godišnje u 1.300 primjeraka, besplatno ga dobiva svako domaćinstvo i šalje se raseljenim Kotoripčanima po svijetu, a priprema ga uredništvo u sastavu Izabela Balog, Bernarda Habuš, Janja Trstenjak, Mladen Grubić, Marijan Rusak, Dobriša Habuš i Alen Fuš.

Svi koji su dali svoje znanje i doprinos u vjesniku prigodno su nagrađeni od strane općinskih čelnika. Dvije osobe su punih dvadeset pet godina dio Kotoripskog vjesnika. To su Mladen Grubić i Marijan Rusak i njima su kao zahvala uručene umjetničke slike.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije