MACINEC

U MALOM VOĆNJAKU JOSIPA JAKLINA Sezona radova je otvorena!

S prvim sunčanim danima, polako se 'zahuktava' i sezona radova u vrtovima i dvorištima, a nakon zimske stanke, svojim se voćkama posvetio i Josip Jaklin iz Macinca

Na pragu je 80.-te, no godine su ionako samo broj. Baš u vrtu gospodin Josip Jaklin održava kondiciju, uz još jednu redovitu rutinu koju prakticira svakoga jutra.

– Vježbam 20 minuta! To mi je navika još iz vojske, ne bih inače imao ovakvu liniju, smije se Josip.

Svoj je radni vijek, punih 40 godina, proveo kao skladištar ‘na železnici’, u Čakovcu, Varaždinu i Kotoribi. Prije dvadesetak godina od posla se oprostio, i otad u svojem miru uživa. Samo, kaže, da nisu mirovine tako male.

– Čujte, kad su bile dvije plaće je išlo, ali sad moraš biti dobar gospodar da izguraš mjesec. I bolesti su navalile, pa nas dvoje samo za lijekove na mjesec izdvajamo 900 kuna! No, zato imamo vrčak, bar da krumpireka, luka i salatu ne moramo kupovati, kaže gospodin Jaklin.

Danas se orezivanja voćaka uhvatio sam, no vrt redovito obrađuje zajedno sa suprugom Marijom – njegov su dio posla štihanje i okopavanje, a plijevljenje i one malo finije zadatke preuzme supruga.

Ipak, zabrinut je gospodin Jaklin zbog temperature koja je, kaže, za ovo doba godine ipak previsoka.

– Nije to dobro, taman orežeš, malo pognojiš, sve procvate i onda sve uništi mraz. Lani su nam rodile samo kasnije sorte jabuka, a sve ostalo je smrzlo – kruške, breskve, šljive, višnje, trešnje… A izgleda da će i ove godine tako, iznosi svoju prognozu.

No, na vrijeme utjecati ionako ne može, a posao se napraviti mora. Sezona radova u voćnjaku i vrtu gospodina Jaklina od danas je tako i službeno – otvorena!

Preporučeno
Najnovije