PRELOG

PROĆI ĆE I ZIMA… Kako hladnoći odolijevaju prodavačice na tržnici u Prelogu?

Hladnoća dobrano pojačana jakim sjevernim vjetrom te, barem po osjećaju, dotad najhladniji dan ove godine, ni tog utorka nije spriječila najhrabrije prodavačice da dođu na prelošku tržnicu.

– Kupaca je manje, ali ne samo zbog zime, nego je tako obično u mjesecu siječnju, prokomentirale su dame s kojima smo porazgovarali. 

Najraspoloženija je bila Preložanka Dragica Glavina koja i dandanas, s navršene 74 godine života, redovito, utorkom i subotom, nudi svoje domaće proizvode sugrađanima i putnicima namjernicima. 

– Ma jako sam dobro i toplo oblečena i nije mi zima. Dok idem na plac budim se već četiri ujutro da spakiram robu koju mi onda kćer dopela. Nekad je bilo i puno jačih hladnoća, snijega. Danas zapravo već rijetko zahladi onak pošteno. Hladno je onome tko je uglavnom na toplom pa dođe na zrak, sa smiješkom nam govori Dragica. 

Mrkva, luk, hren, neke su od kultura koje uzgaja, no u Prelogu i široj okolici najpoznatija je po svojim domaćim mlincima i rezancima. Recept za mlince za koji ju pitamo zvuči jednostavno. 

– Deset jejci i kila brašna, skromno će Dragica ne spominjući međutim da su glavni sastojak zapravo vješte ruke poput njenih. 

Njima krpa neveliku mirovinu koju dobiva po pokojnom mužu. Već je dugo, kaže, udovica s ponosom ističući kako je njen suprug Antun cijeli radni vijek proveo u nekadašnjem preloškom pogonu Međimurjepleta. 

ŽELJEZO I VITAMINI

Nekoliko metara dalje uz prodajni pult je, također Preložanka, Jasmina Malek Križanec. To je prezime diljem Međimurja već poznato po uzgoju bobičastog voća, odnosno proizvodnji vina i džemova od kupina, a Jasmina je zapravo po struci profesorica glazbene kulture i radi u Osnovnoj školi Prelog. 

– Nakon obaveza na poslu idem se baviti kupinama i prerađevinama, a dio posla su naravno i tržnice, kaže. 

Na nenatkrivenom dijelu tržnice susrećemo Katicu Piljak iz Čukovca, ali ne preloškog već onog smještenog kod Ludbrega. Glavni biznis obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva njene obitelji su jagode, no parcele koje obrađuju nisu prazne ni zimi. 

– Kelj, poriluk, zelje, cvjetača, to su sve kulture koje podnose minuse, tako da je sve friško. A friško je i meni makar ni ne znam koliko slojeva odjeće imam, sa smiješkom govori Katica. No, naučena je. Na prelošku tržnicu dolazi dva desetljeća, dok ju se srijedom može pronaći na čakovečkom sajmu.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.482

Preporučeno
Najnovije