DOBITNIK GRADSKOG PRIZNANJA

LEGENDA PRELOŠKOG VATROGASTVA JOSIP POSAVEC Nisu zaboravili moj trud

Posavec je još od 1993. pa sve do sredine prošle godine bio predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, dok je danas predsjednik Nadzornog odbora.

Uz dobro poznatog Preložanina Ivana Gradečaka – Joca, najviše gradsko priznanje – Grb grada Preloga u prosincu prošle godine dobio je i Josip Posavec – legenda preloškog vatrogastva. Posavec je još od 1993. pa sve do sredine prošle godine bio predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, dok je danas predsjednik Nadzornog odbora.  

Za tjednik Međimurje, 57-godišnji rođeni Priločanec, prisjeća se da se vatrogastvom počeo baviti 1984. godine. 

– Tada je djelovala jedna odlična natjecateljska ekipa čiji sam bio član. Bio sam izabran i u upravni odbor DVD-a, a onda sam imenovan i predsjednikom, kaže Posavec, strukom strojobravar, koji već 35 godina radi u preloškom poduzeću Eurobeton. 

Desetljeća bavljenja vatrogastvom znače i stotine intervencija. Svaka je naravno različita. 

– Najteži su uvijek izlasci na prometne nesreće s teško ozlijeđenim ili poginulim osobama, a u sjećanju mi ostaje i požar u kojem je krajem siječnja 2019. potpuno izgorjela nova montažna kuća u južnom dijelu Preloga, govori Posavec. 

Preloški DVD danas broji 60 aktivnih članova od kojih njih 30 čini interventnu postrojbu, koja je okosnica Društva. Srećom, ne nedostaje mladih članova, no i vatrogasce, s obzirom da nema vježbi i natjecanja, koči pandemija. 

– Neizmjerno sam zahvalan novom predsjedniku Slavku Štefanu, zapovjedniku Božidaru Golombošu i svim članovima DVD-a što su me kandidirali za nagradu Grada. Nisu zaboravili na moj trud i rad. Nisam ni znao da su me kandidirali, sve dok me nije nazvao Željko Sokač iz gradske uprave i izvijestio me da sam dobio nagradu, kaže Posavec dodajući i da su mu velika podrška supruga Danica i djeca.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.483

Preporučeno
Najnovije