SAVRŠENO

Ne volite raštiku? U ovim domaćim lazanjama bez sumnje ćete je obožavati!

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba godine, raštika je prava riznica zdravih nutrijenata, ali problem je u tome što nisu svi ludi za njom, osobito kad je riječ o djeci. Možete je pripremiti kao špinat ili blitvu ili ubaciti u ove božanstvene lazanje u kojima u kombinaciji s kozicama čine savršeni par.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Volite li lazanje ovo je recept za vas, a da bi jelo u isto
vrijeme bilo ukusno i zdravo pobrinula se jedna od
najkreativnijih domaćih gastroblogerica, Nasja Duplančić, na
čijem blogu Mama, ja sam gladan možete pronaći idealne
recepte za zdravu i uravnoteženu prehranu.

Domaće lazanje s kozicama i raštikom 

Za lazanje: 
300 g glatkog pirovog brašna 
3 jaja 
1 žličica soli 
3 žlice maslinovog ulja 

Za nadjev: 
500 g jadranskih kozica, svježih 
4 češnja češnjaka 
2 žlice bilja Provanse (ili mješavina suhih mediteranskih začina)
(HARISSA) 
300-500 g raštike 
50 g ribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira 

Za bešamel: 
700 mlijeka 
200 ml bademovog vrhnja (ako nemate, samo povećajte količinu
mlijeka) 
2 pune žlice brašna 
žlica maslaca
50 g ribanog parmezana 
sol 
1 puna žlica bilja Provanse

Napravite domaće lazanje: 

Brašno i sol stavite u zdjelu pa promiješajte. Jaja istucite pa
dodajte u sredinu u zdjelu s brašnom. Pomoću vilice lagano
miješajte jaja tako da lagano grabite brašno sa strana. Kad ste
dobili gustu smjesu, dolijte ulje pa nastavite miješati. Sada
prstima zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta da dobijete
glatku kuglu. Podijelite tijesto na 4 komada pa odmah 3 komada
prekrijte prianjajućom folijom da se ne osuše. Trebat će vam
stroj za tjesteninu. Prvi komad blago razvaljajte pa provucite
kroz stroj prvo od debljine 1 pa sve do 6. Stavljajte plahtice
tijesta na pobrašnjenu površinu. 

Pripremite nadjev: 

Raštiku operite i odstranite peteljke i tvrde dijelove. Listove
stavite kuhati u proključalu, posoljenu vodu na 5 minuta. Dobro
procijedite i narežite nožem na sitno. U tavu stavite mlaz
maslinova ulja, 4 češnja češnjaka koje ste prethodno usitnili,
malo soli i punu žlicu provansalskog bilja. Dinstajte vrlo kratko
da češnjak zamiriše, pazite da ne izgori. Ubacite kozice pa
kratko dinstajte miješajući oko 3 minute, odnosno tek toliko da
dobiju boju. Dodajte šareni papar i umiješajte raštiku. 

Pripremite bešamel: 

U lonac stavite mlijeko i vrhnje, brašno, dosta soli,
provansalsko bilje, šareni papar, punu žlicu maslaca, parmezan.
Kuhajte uz stalno miješanje dok se lagano ne zgusne.

U lim za pečenje slažite:

1 žlicu bešamela, tek toliko da prekrije dno, lazanje (slobodno
ih režite na dužinu lima za pečenje). 

Sve prelijte bešamelom pa dodajte pola količine kozica s
raštikom, opet lazanje, bešamel, kozice, lazanje, bešamel i na
kraju puno ribanog parmezana. Slobodno lagano pokapajte
maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180
stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok lazanje ne postanu lijepo
zapečene.

Preporučeno
Najnovije