PRIBISLAVEC

POMOZIMO MIŠI MAKARU I NJEGOVOJ MAJCI VESNI Našla sam se pred zidom, moram tražiti pomoć

- Rabljeni automobil s dizalicom za invalidska kolica košta oko 20.000 eura, a taj je iznos meni nedostižan... imam 60 godina i više ne mogu Mišu podizati i smještati u 'obično' vozilo, kaže Vesna Makar, kojoj zakonski propisi onemogućavaju podizanje kredita...

– Za život imam dovoljno. Mogu se brinuti za svoje osnovne potrebe te pružiti neophodno sinu. No, sustav me doveo pred zid i moram zamoliti za pomoć dobre ljude, kaže nam hrabra majka Vesna Makar (59) iz Pribislavca.

Njezin sin Mišo Makar (29) od djetinjstva boluje od cerebralne paralize i distrofije mišića te je prikovan za invalidska kolica. Mišo je drag i društven mladić, a sukladno svojim mogućnostima pokušava komunicirati s okolinom.

– Mišo je moje treće i najmlađe dijete, rođen je nešto manji pa je morao u inkubator. Tamo je ostao bez kisika, a iako su liječnici prvo tvrdili da je sve u redu, nije bilo. Uslijedilo je nekoliko godina terapije, a moj sin je ostao teški invalid, otkriva nam Mišinu sudbinu njegova majka te dodaje:

– Kako bih mogla brinuti za sina, ostvarila sam pravo na status majke-njegovateljice, a u svakodnevnoj brizi za Mišu pomaže mi i asistentica.

ZA MALO ZADOVOLJSTVO

Međutim, upravo je status majke-njegovateljice Vesnu doveo pred zid:

– Mišo je društvena osoba i voli biti među ljudima, otići u slastičarnicu i u šetnju gradom. Međutim, da bismo mogli bilo kamo, potreban nam je automobil. Dok je moj suprug Rudolf bio živ, nabavili smo običan, veći automobil i unatoč svemu Mišu smo uspijevali smjestiti. Nažalost, suprug je umro prošle godine od raka pluća i ostala sam sama, a vozilo koje smo imali je ‘ostarjelo’ i nedavno se pokvarilo te moramo nabaviti drugo. Uskoro će mi 60 godina života i ne mogu više podizati Mišu iz kolica u automobil, pa nemamo drugog izbora nego nabaviti rabljeni automobil s dizalicom za invalidska kolica. Cijena takve investicije iznosi oko 20.000 eura, a taj je iznos meni nedostižan, priča nam Vesna o situaciji u kojoj se zatekla te nastavlja:

– Primanja koja ostvarujem dovoljna su da Mišo i ja možemo živjeti od njih. Stoga sam se nadala da će mi odobriti i kredit, ali u banci su mi objasnili da kao majka-njegovateljica primam naknadu, a ne plaću, pa ne mogu dobiti kredit, pojašnjava nam Vesna situaciji u kojoj se zatekla.

Druga dvojica Vesninih sinova, Nenad i Matija pomažu puno u mnogim životnim situacijama, međutim imaju obitelji i troškove koji im ne ostavljaju više prostora.

– Nemam drugog rješenja već zatražiti pomoć dobrih ljudi, koliko god mi teško bilo. A, vjerujte, teško je… No, osnažuje me želja da s Mišom odem do grada, u slastičarnicu, da možemo liječniku i da mu priuštim pokoje malo zadovoljstvo. Sudbina mu je ionako sve drugo uzela, priča nam majka.

DONACIJE

Vesna je stoga odlučila progutati knedlu u grlu i dopustiti skupljanje donacija za automobil.

– Uz pomoć volonterki Biserke Treske i Vesne Horvat dosad smo skupili oko 45.000 kuna, ali još nam nedostaje oko 100.000 kuna. Pomogle su nam tvrtke iz Pribislavca, kao i Grad Mursko Središće te Općina Donja Dubrava i na tome od srca hvala, kaže Vesna.

Svi koji žele i mogu pomoći novčanu donaciju za Mišin automobil mogu uplatiti na račun Vesne Makar:

HR6023600003250228342 (Zagrebačka banka),

na devizni račun broj:

HR7123600003118883839 (Zagrebačka banka) ili kontaktirati Vesnu Makar putem broja 099 41 08 792.

OD SRCA MLADIĆU

Sredstva za Mišu skupljala su se i na izložbi Anje Pintar (27) iz Pribislavca. Anja, inače nastavnica u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, u slobodno vrijeme bavi se slikarstvom i izradom rukotvorina, pa je svoje radove izložila u petak, 3. prosinca u društvenom domu u Pribislavcu. U sklopu svoje prve samostalne izložbe, s pročelnicom Ivanom Lesjak, umjetnica je za svaku donaciju posjetiteljima zahvalila rukotvorinom, a – kako je povodom otvorenja izložbe najavio načelnik Matija Ladić – i Općina Pribislavec će pomoći u nabavci automobila za Mišu.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3476

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije