Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1 zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije
Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja,
kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan
obrok brojnih obitelji na ovim područjima. Služila se kao
doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i
smatrala se “brzim i zdravim” obrokom. Tome u prilog ide i
uzrečica koju mnogi danas znaju: Moraš jesti još mnogo žganaca da
narasteš…
Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg
jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja i pancete, može od
“sirotinjskog jela” u tren oka postati prava gurmanska
poslastica. Osim zbog okusa i jednostavnosti pripreme u samo
nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se i trebala naći na
meniju mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i
niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema
s probavom, ali i djecu.
Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10
posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u
organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao
zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja
ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te
predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju
jelovnika. Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa
sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi
tim obrokom dobili kompletan “set” potrebnih esencijalnih i
neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr.
sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije.
Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno
djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava,
prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva
vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije.
Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina
(vitamina B1).
Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući
vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i
magnezij. Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti
crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima
i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim
okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan
prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa
žara pa čak i kao dio kolača.