Sveta Marija: Izgorjelo 120 hektara pašnjaka i šuma

U tri dana, 15., 16. i 17. ožujka na području općine Sveta Marija buknuli su požari otvorenog prostora u kojima je izgorjelo sveukupno oko 120 hektara zapuštenih površina pašnjak, šuma, nasada oraha, agacija, topola, hrasta i johe.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Sveta Marija Andresa Lisjaka najgore je bilo u subotu u poslijepodnevnim satima kada je društvo zaprimilo najveći broj dojava mještana. Tako je u 12.15 sati dojavljeno da gori na poljima Štrkovica, Željeznica, Mezova i Jokna. Zapovjednik zove dispečer JVP Čakovec i moli da se putem sms poruka obavijesti interventna jedinica.

Navalno vozilo s 10 vatrogasaca odlazi na mjesto događaja, gdje je uviđeno da je požar nošen umjerenim jugozapadnjakom i da se  širi velikom brzinom površinom fronta dugačkom tri kilometra. O tome je ponovno obaviješten dispečer JVP Čakovec da pozove i ostatak interventne postrojbe od 20 članova DVD Sveta Marija i 10 članova DVD-a Donji Mihaljevec.

Dok se čekao njihov dolazak, započelo je gašenje sa navalnim vozilom i naprtnjačama. Metlanicama se pokušalo gasiti, ali je vjetar bio prejak. Požar nije bio ugašen i vatra bježi preko pruge Kotoriba-Čakovec. Vatrogasci su se dali u utrku sa požarom s ciljem da ga zaustave kod većeg potoka Rakovnica.

Dolaskom svih spomenutih vatrogasaca sa tri kombija, 40 članova raspoređuje se u odnosu sa razvojem događaja. Zbog velike zahvaćene površine, zapovjednik zove načelnika općine Deana Hunjadija da angažira dva traktora sa cisternama. U pomoć priskače i DVD Donji Vidovec sa autocisternom, tri vatrogasaca i jednim traktorom s prikolicom koji je razvažao vodu po zadanim sektorima.

Sam požar zaustavljen je u 16 sati, a vatrogasci su još dva sata ostali dežurati. Nastala šteta je zasigurno velika i utvrdit će se naknadno, a vatrogasci upućuju apel mještanima da budu pažljiviji jer ovo je dokaz što može izazvati ljudski nemar i nepažnja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije