IDEJA POTEKLA OD MEĐIMURSKOG PODUZETNIKA

NA INICIJATIVU ĐURE HORVATA U Novoj Gradiški otkriven kip Toše Proeskog

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata

U Novoj Gradiški je otkriven spomenik Toši Proeskom, makedonskom pjevaču koji je tragično izgubio život 16. listopada 2007. u prometnoj nesreći na autocesti kod Nove Gradiške. Svečanom otvorenju spomenika kojeg je napravio kipar Slavko Bunić prisustvovali su Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i gradonačelnik grada Kruševo Tome Hristovski.

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata.

Grad Prilep rodno je mjesto Toše Proeskog, tako da su često s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti makedonaca, te Tošinim uspjesima u glazbi kojom je on svojim pjevanjem i glazbenim tekstovima svima nama slao poruke koje su nas osvajale osjećajima poštovanja njegove posebnosti. Njegova nesreća ih je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autoputu pokraj grada Nove Gradiške.

Misao vodilja bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme kada smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne i da svi pamtimo njegove riječi: “Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima.”

Pljušte reakcije na račun kipa: ‘Ako je ovo on, ja sam Lepa Brena!’

Nakon vijesti o otkrivanju spomenika, društvene mreže preplavile su reakcije, a mnogi se slažu da kip uopće ne nalikuje pjevaču.

“Stravičnije nešto vidjela nisam. Natječete li se vi tko će napraviti “bolju” karikaturu? Zar ni malo ne cijenite ovog predivnog čovjeka? Što je ovo? Sprdačina? Nije li vas sramota? Maknite ovo jer svi vam se smiju… Ja nemam srca smijati se jer je pretužno. Sramite se! Ovako upropastiti lik Todora Proeskog je toliko mučno da mi je teško pronaći prave riječi kojima bih opisala ovu sramotu”, komentar je ljute obožavateljice.

“Žalosno da nije moglo malo bolje to. Da ne piše Toše, nikad pogodili ne bismo tko je”, napisala je druga osoba. “Ako je ovo Toše Proeski, ja sam Lepa Brena”, još je jedna od reakcija. “Na prvu mi liči na Tomu Zdravkovića, a i na drugu, bar po držanju mikrofona. Dobro je pa je umjetnik ugravirao “TOŠE”, inače kolaps”, još je jedna od reakcija. “Ovo ako je Toše, onda sami ja Plenković”, pisali su šokirani obožavatelji. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije