Donja Dubrava: Plodna godina u radu ZEUS-a

Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” (ZEUS) iz Donje Dubrave održala je svoju redovnu, trinaestu po redu, godišnju skupštinu. Osim članova, na skupu su bili predstavnici općinskih udruga.

U izvješću je istaknuto kako su članovi bili vrijedni sudjelovanjem u raznim edukacijama, radionicama i predavanjima. U svojim redovima imaju certificiranog projekt menadžera i certificiranog  financijskog administratora i sami znaju izrađivati solarne kolektore što bi bilo korisno uskoro i podijeliti sa zajednicom. Sve u svemu, godina je bila plodna i zadovoljni su rezultatima.

Prošle godine krenuli su s iznajmljivanjem čamaca što se pokazalo dobrim potezom jer je interes bio veliki. Od iznajmljivanja su prikupili novac kojim su pripomogli namještenju Doma Međimurske lastavice, a ostatak su uštedjeli. Zajedno sa predstavnicima WWF-a iz Hrvatske, Austrije i Mađarske sudjelovali su na sastanku održanom na farmi konja “Muškatljin”. Tamo su kroz predavanja bili informirani o projektima upravljanja rijekama u zemljama Središnje Europe koje troše velika sredstva da bi ponovno oživjele dijelove rijeka uništene ranijim umjetnim zadiranjima u njihovu prirodnu dinamiku.

Na sastanku je dogovoreno da će se zajedno sa WWF-om te ekološkim udrugama pograničnih županija uključiti u projekt izrade prijedloga za proglašenja najvećeg prirodnog područja ikad zaštićenog u Europi – Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, te sudjelovati u MAVA projektu i to u obliku kampanje Riverwatch, u prijevodu Čuvari rijeka.

Udruga je organizirala  biciklijadu na relaciji D.Dubrava – Legrad te su izdali 10. broj časopisa kojeg su predstavili i podijelili po školama. Do kraja godine uredili su prostoriju dobivenu u najam od Općine Donja Dubrava koja je uz pomoć donacija i volontiranja članova pretvorena u ugodni prostor za rad i obavljanje poslova vezanih za udrugu. Inventar udruge povećali su za jedan projektor, dalekozor, fotoaparat, čamac za 8 osoba, te 4 kajaka sa pripadajućom opremom.

Sudjelovali su i na Dravanturi – kampu na Dravi gdje su održali predavanje o Regionalnom parku Mura-Drava. Započeli su također suradnju sa školama te rade na pripremi predavanja i radionica. Prvu su već održali u dječjem vrtiću Iskrica u Đelekovcu gdje su djeca bila oduševljena izradom makete ušća sa svim detaljima i odgovarajućim životinjicama.

Članovi udruge nisu izostavili ni kulturna događanja te su organizirali četiri izložbe u pizzeriji San Marino. Nakon polusatnog službenog dijela, gosti su zajedno sa članovima pozvani na otvorenje novouređene prostorije uz prigodni domjenak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije