Lendava: Otvorena izložba “Hrvatski slikari naive”

Minulog petka u prostorijama kulturnog doma u Lendavi otvorena je izložba “Hrvatski slikari naive”. Izložbu je otvorio Đanino Kutnjak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje, koje je uz Likovni krug Pohižek iz Sesveta kod Zagreba i Zavod za kulturo in promocijo Lendava, organiziralo ovu zanimljivu izložbu.

 
Na svečanosti otvorenja još su bili tajnik Likovnog kruga Pohižek Miodrag Lacić i član HKD Pomurje Davor Dolenčić. U govorima je istaknuta važnost neizbrisivog traga kojeg je naivna umjetnost ostavila u slikarskoj umjetnosti i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu.

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje promovira hrvatsku kulturu, tradiciju i jezik, i sa zadovoljstvom je prihvatilo suorganizaciju izložbe jer hrvatska je naiva svojom posebnošću postala takoreći svjetski brend, a ta posebnost odražava se u činjenici da na slikama hrvatskih naivaca na jedan poseban način otkrivamo tradiciju, zaboravljenu prirodu i običaje nekog prošlog vremena.

 
Milan Nadj, predsjednik Hrvatskog društva naivnih umjetnika o izložbi je napisao:
“Na izložbi je prikazan dio umjetničkih djela slikara i kipara naive Hrvatske danas. Riječ je o stvaraocima treće i četvrte generacije poznate Hlebinske škole, te djelima koja pripadaju i svim drugim područjima Republike Hrvatske, od Jadrana pa do Drave. Većina umjetnika slika uljem na staklu i platnu, a kipari su se okušali u različitim materijalima.

Želja izlagača je da publika prepozna kvalitetu ove lijepe umjetnosti. Inspirirani zemljom, životnim radostima i teškoćama, kao i bogatstvom kulturne tradicije, umjetnici iskazuju svoje osjećaje i doživljaje. Važno je istaknuti da je hrvatska naivna umjetnost stekla svjetski ugled, a pojedinci su priznati velikani ove umjetnosti u Europi i svijetu.”

Na izložbi su izložene 34 slike različitih autora i dvije skulpture, a možete je pogledati do 2. travnja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije