Do kraja svibnja u San Marinu izlaže Viktorija Balog

U subotu, 10. ožujka članovi Zaštitarsko ekološke udruge Senjar iz Donje Dubrave postavili su i otvorili prvu ovogodišnju izložbu. Slike je izložila akademska slikarica Viktorija Balog iz Kotoribe.

Njeni se radovi bave (a)simetrijom u slikarstvu te pozivaju promatrača da, kroz motive plesa, pomnim bavljenjem prikazanim sam otkrije uzorke koji odskaču od ostalih. Na taj način autorica izložbom umjetničkih djela upriličuje igru pronalaženja uljeza. Ovo je već dvanaesta po redu izložba organizirana u režiji Zeusa.

Izloženu seriju slika autorica je naslovila zajedničkim imenom “Pronađi uljeza – (a)simetrija plesnog ritma“. Djela su nadahnuta teorijom umjetnosti, točnije, tezom teoretičara bečke škole, Aloisa Riegela. Autorica praktično iskušava postavku o mogućnosti podjele slikarstva na ono nadahnuto anorganskim svijetom koji teži simetriji i organskog, živućeg, koji, zahvaljujući gibanju kao svojoj kvaliteti, predstavlja suprotnost simetriji neživog.

Motiv izabran za predstavnika živog svijeta je plesač, a za motiv gibanja Viktorija bira jedno od najboljih ljudskih iskustava – ples. Pritom izložba promatraču zadaje određen zadatak. Njegovoj je percepciji zadan izazov – istraživati i na kraju pronaći.

Takav način predstavljanja ciklusa slika javnosti unosi u sam događaj izložbe dimenziju obveze i preduvjet energije da se ta obveza obistini. Od nas se iziskuje ono što se uobičajeno traži od promatrača – aktivno promatranje.

Izložba je osmišljena kao igra u kojoj je zajedno sa njezinim pravilima objašnjen i cilj. Izložba će u café-u i pizzeriji “San Marino” u Donjoj Dubravi biti otvorena do kraja mjeseca svibnja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije