IVANOVEC

BUĐENJE PROŠLOSTI Kako se ručno brala kuruza i što se sve može izraditi od luščinja?

Članovi Udruge umirovljenika Ivanovec i Udruge žena 'Izvor' oživjeli su običaj ručnog branja kukuruza i obavili pripreme za izradu proizvoda od luščinja

Berba kukuruza, kako je svima poznato, počinje u listopadu kada otvrdnu kukuruznu klipovi. Danas se berbe obavljaju strojno, a ručna berba je polako otišla u zaborav.

Ipak, umirovljenici iz Udruge umirovljenika Ivanovec i članice Udruge žena ‘Izvor’ iz Ivanovca, ove su godine ponovno oživjeli tradicijski običaj ručne berbe kukuruza, a sve zbog jednog cilja – prikupljanja komušine, odnosno luščinja, od koje će se izrađivati razni proizvodi.

Članovi dvaju udruga našli su se na polju uz traktor i prikolicu, noseći plahte oko ramena i pletene korpe, te svi zajedno prionuli na posao ručne berbe.

Naravno da nije nedostajalo priče, ali ni šale, a svima je u slast bio i onaj pravi poljski radnički obrok. Nakon berbe, zajedno su krenuli u drugi dio posla, a to je ‘luščara’, odnosno odvajanje kukuruznih lasi i komušine od klipova kukuruza.

Svaka komušina koja je izgledom, veličinom i bojom bila dobra, posebno je pospremljena jer će se upotrijebiti za izradu cekera, ruža, anđela i drugih proizvoda od luščinja, kojih će se članovi Udruge umirovljenika i Udruge žena dosjetiti napraviti tijekom dugih zimskih dana koji dolaze.

Ostatak kukuruza sretno je završio u kukuružnjaku gdje će se sušiti do iduće godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije