PROJEKT ECO BRIDGE

OBNOVA ČAKOVEČKOG PARKA Servirali su nam devastaciju parka

Dio javnosti okupljen u građanskoj inicijativi "Park je naš, a ne samo vaš” negoduje zbog nastavka provedbe projekta kojeg nazivaju ekocidom!

Dio projekta nazvanog Eco bridge vrijedan je 250 tisuća eura i namijenjen uređenju čakovečkog parka: 85 posto svote dolazi iz blagajne Europske unije. Uređenje podrazumijeva rušenje 151 stabla i 29 grmova. Zašto toliko i po kojim kriterijima sporno je dijelu javnosti već dulje vrijeme.

– Puno je rušenja, ali čini mi se da se ne ruši jer je bolesno, nego jer smeta vizurama. Rekla sam da ću se, ako treba, svezati uz drvo, samo da ga ne poruše, govori Vlatka Horvat. 

Isto misle i na akciju su spremni i drugi iz gradske inicijative Park je naš, a ne samo vaš. 

– Mi smo doista spremni ako treba i svojim tijelima braniti stabla, štit ćemo park, najavljuje Bogomir Trabe. 

Na manje radikalne poteze, ali svakako na akciju, spreman je i Daniel Hampamer Kiga, pokretač ove građanske inicijative. Još 2017. održali su prosvjed, no danas su spremni ići puno dalje. 

– Mogućnosti su različite: od fizičkog sprječavanja rušenja, divlje sadnje drveća do referenduma – koji omogućava Statut Grada, što i smatramo najboljim korakom, kaže Hampamer.

Iz 1975. 

Inicijativa nade polaže i u rješenje iz 1975. godine kojim je perivoj stavljen pod posebnu zaštitu kao spomenik prirode (spomenik vrtne arhitekture – park) i koji je – tvrde – još uvijek aktualan.

– Tamo piše da se zaštićenom kulturnom dobru ne smije mijenjati karakteristika, a s razrjeđivanjem se mijenjaju upravo karakteristika. Bojim se sudbine koja bi mogla snaći naš park, sa strepnjom govori Hampamer. 

Za strepnju ima puno podloge:

– Što je Eco bridge? Podrazumijeva li zaštitu cjelokupne prirode Međimurja, a ovo je samo dodatak? Mi nismo protiv projekta, neka štite Muru, Dravu, one tam grabe, leptire i ostalo, ali perivoj neka puste struci. Taj dodatak projekta koji se odnosi na naš park je sporan, kaže Slavica Hranilović. Naši sugovornici žale se i na netransparentnost.

– Činjenica je da se projekt Šumarskog instituta, na kojem se temelji dio projekta vezan uz perivoj mijenjao, mutirao je kao koronavirus, znači – kak je kome pasalo. Velika je mućka iza toga na što upućuje činjenica da se broj stabala predviđen za rušenje nekoliko puta mijenjao, a neka okvirna brojka s kojom se barata je oko 156, objašnjava Trabe, te dodaje da očekuje ni manje ni više nego da se dio projekta Eco brige koji se tiče perivoja, zaustavi.

Što javnost zna?

– To je projekt u koji je ugurana revitalizacija parka. Po priloženim dokumentima se ništa pouzdano ne zna: ni koliko će se rušiti, ni u koliko faza, ni koliko novca otpada na revitalizaciju perivoja, koliko za staze, klupice, košare za smeće, kamere za brojanje ptica i slično. Ne djeluju im utješno ni najave da će se projekt naknadno mijenjati, upozorava Hampamer.

– To što gradonačelnica obećava da će se promjene raditi naknadno, to je glupost. To je kao da imaš mrtvog u kući, pa pozoveš doktora da mu pomogne. Možda ni gradonačelnica ne zna pravu istinu?, pita se Trabe i naglašava kako motiv za nastavak projekta ne bi smio biti novac. 

– Ako su znali tak’ bezobrazno progurati taj projekt, prijaviti ga, neka tu sramotu i financijsku kaznu i progutaju. Po mom sudu, to bi trebalo prijaviti DORH -u, ogorčen je Trabe.

Suradničko vijeće?

Formirano je savjetodavno tijelo – Suradničko vijeće za zelene površine u Gradu – no, potvrđuje to i njegov član Hampamer, još se nijednom nije sastalo.

S druge strane, Grad je već proveo natječaj za prvu fazu obnove perivoja Zrinski po ovom projektu. Dakle, provedba je krenula unatoč vrlo jasno artikuliranom nezadovoljstvu javnosti, koje je bilo itekako vidljivo na tribini održanoj u lipnju u Čakovcu. 

Čime nas plaše?

Bogomir Trabe član je Hrvatskog planinarskog društva Međimurje, dugogodišnji iskusni planinar. Kaže da je vidio razne šume, ali i parkove u brojnim zemljama u svim vremenskim uvjetima. Zastrašivanja poput – tko će biti odgovoran ako se na nekog sruši grana bolesnog stabla u parku?! – smatra pretjeranim i izgovorom onih kojima naš park baš ništa ne znači. 

* Tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3465

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije