‘NEK’ SE DIJETE ZOVE KAO…’

POGODITE KAKO MI JE IME? Vinko i Vito – slatkiši iz Donje Dubrave

Mali Vinko ime je dobio po pradjedu, a onda je on mlađem bratu nadjenuo ime Vito

– Kako se zoveš? 

– Ja sam Vinko, a moj mali braco je Vito – kazao nam je uskoro četverogodišnji dječačić iz Donje Dubrave. Zatekli smo ga kako se igra s tromjesečnim bratom Vitom i majkom Martinom Kovač Radmanić. Upitali smo mamu zašto je upravo ta imena odabrala svojoj djeci. 

– Kad smo suprug Tihomir i ja saznali da sam trudna s prvim sinom, krenuli su razgovori, ali – zapravo – već davno bilo odlučeno. Moj pokojni djed zvao se Vinko, s njim sam imala poseban odnos. Da je došla curica, bila bi Vinka – ispričala nam je. No, odabir drugog imena prepustila je suprug i sinu. 

– Tražila sam od njih samo da bude hrvatskog, odnosno slavenskog ili latinskog podrijetla. Dakle, bez stranih imena. Napravili smo uži izbor, a kako je tada dvogodišnji Vinko mogao jasno izgovoriti samo ime Vito, odluka je pala. Ime je sjelo svima u obitelji, posebno djedu Željku koji voli legendarnu filmsku trilogiju Kum i sviđa mu se priča o mafijašu u filmu nazvanom Vito Corleone – ispričala nam. 

Dodaje kako je lako izabrati popularno strano ime, ali tada nerijetko kreću problemi s dekliniranjem, pa čak i samim zapisivanjem, smatra mama Martina, inače profesorica hrvatskoga jezika. 

* Tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3465

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije