OK Centrometal ogorčen izborom najbolje momčadi u Međimurju

Izvršni odbor Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal poslao je priopćenje vezano za izbor najbolje momčadi u Međimurju, koje objavljujemo u cijelosti:

“Dana 7.ožujka 2012. u hotelu park u organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije organiziran je izbor najboljih sportaša i ekipa za 2011. godinu.

Kod muških ekipa nominirani su za nagradu bili seniori odbojkaša Međimurje Centrometala, seniori atletičara Međimurja, jedan par badmintonaša Međimurja, juniori streličari Katarine Zrinske, te kadeti rukometaša Međimurja.

Najboljom je na kraju proglašena juniorska ekipa Streličarskog kluba Katarina Zrinski koju su činili Karlo Cilar, Karlo Grudić i Igor Marković. Oni su osvojili 1. mjesto na vanjskom PH u Zadru stil olimpijski luk.

Što je sporno? Pa to da su oni bili jedina ekipa na natjecanju na kojem su osvojili naslov prvaka RH. U toj kategoriji bilo je ukupno šest natjecatelja pojedinaca. Da bi se bodovao i ekipni poredak svaka ekipa treba imati tri natjecatelja. A jedina ih je imala Katarina Zrinska.

Tako je bilo u većini disciplina, a u nekim niti nije bilo ekipnog pobjednika jer nitko nije imao tri natjecatelja. Pojedinačno je najbolji bio Igor Marković iz Katarine Zrinske sa 1.179 bodova, dok su preostali Međimurci bili na zadnja dva mjesta. Zadnji Karlo Cilar imao je zbroj 784, dok je najlošija kadetkinja imala je 875. Što se iz tog može zaključiti nego da je išao tamo samo iz tog razloga da ih bude tri i budu prva i jedina ekipa.

Stoga u našem klubu držimo da je bilo apsolutno nemoralno takvu ekipu uopće predložiti za ovu nagradu. Očito je da su oni zavarali sve ljude koji su glasovali kao i nominacijsku komisiju, jer da je bila poznata informacija da su oni bili jedina ekipa na natjecanju ne vjerujemo da bi im itko dao glas.

Sustav je takav da svaki savez ili klub može predložiti koga želi, a onda nominacijska komisija radi listu. Oni si očito nisu dali truda malo se upoznati sa stvarnim ostvarenjima kandidata, već su samo prepisali predložene na glasački listić. Tako su oni koji su glasovali dobili papir na kojem je pisalo ime ekipe i plasman bez ikakvih dodatnih pojašnjenja, te je većina njima dala glas.

Nakon što su o tome upoznati u zajednici športova od njih dolaze nekakve priče o kriterijima. Bilo bi poštenije kazati da su prevareni, te da ovo nije svjesno uređeno sa njihove strane nego zamagljivati stvari. Tim više što priča o kriterijima uopće ne drži jer je izabrana juniorska ekipa, a rezultati sa državnih natjecanja po kriterijima koje spominju priznaju se samo seniorima.

Točnije članak 4. kriterija za sastavljanje nominacijskih lista kaže:

“Na nominacijske liste za izbor muških odnosno ženskih ekipa Medimurja mogu se uvrstiti ekipe koje na seniorskom državnom prvenstvu osvoje jedno od prva tri mjesta, odnosno koje u liga sustavu prvenstva osvoje također jedno od prva tri mjesta ili plasman koji omogućuje nastup u jednom od europskih ili svjetskih kup natjecanja.

Na nominacijske se liste mogu uvrstiti i juniorske ili kadetske ekipe koje na europskom ili svjetskom prvenstvu osvoje jedno od prva tri mjesta. Iznimno ako nema ekipa koje bi zadovoljavale uvjete stavaka ovog članka, komisija Izvršnog odbora Zajednice može nominirati ekipu koja je postigla najbolje rezultate u svojoj kategoriji na području Medimurske županije.”

Naše je mišljenje da je posao nominacijske komisije trebao biti provjeriti sve rezultate, te glasačima dati pravu i detaljnu informaciju o ostvarenim rezultatima. Onda bi glasači imali pravu sliku o rezultatima, a ovako je nisu imali. Nisu bitni kriteriji i slične stvari, bitno je ljudima predočiti tko je u kakvoj konkurenciji ostvario kakav rezultat, pa nek se onda temeljem tog glasuje.

U našem klubu dodatno smo ogorčeni ovim iz razloga što je naša seniorska ekipa u ovom izboru bila druga iza spomenutih streličara. Naš klub je osnovan 1971., od 1995. je krenuo uspon našeg kluba iz zadnjeg ranga, 2002. smo postali prvoligaši što smo i dan-danas. Kroz cijelo to vrijeme nikad se nismo kandidirali za najbolju momčad u županiji.

Ni kad smo ušli u prvu ligu, ni kad smo igrali polufinale Kupa Hrvatske, ni kad nam je pomladak bio drugi u Hrvatskoj. Nismo jer smo uvijek znali da je bilo boljih ekipa od nas, prije svega to su uvijek bili rukometaši. Međutim danas kad su svi ostali međimurski klubovi dosta pali, a mi smo i nadalje vrlo uspješni u najvišem rangu hrvatske odbojke, smatrali smo da je normalno da našem klubu pripadne ova nagrada.

Htjeli bi ukazati na još nešto. Postoje ekipni i pojedničani sportovi. Mi koji se bavimo samo ekipnim sportovima (i nogometaši, rukometaši, košarkaši…) svoje rezultate ostvarujemo tijekom cijele sezone i imamo samo jedno jedino prvenstvo. I za taj rezultat trebamo odigrati preko trideset utakmica u godini, mi koji smo u najvišem rangu polovicu toga po cijeloj Hrvatskoj. Za razliku od nas oni koji se bave pojedinačnim sportovima imaju šanse ostvariti svoje rezultate kao pojedinci.

Uz to u mnogim tim sportovima oni imaju jednodnevna ekipna državna prvenstva, a nekad takvih imaju i desetak vrsta. Dakle imaju mnogo šansi za osvajanje ovakvog ili onakvog naslova državnog prvaka. Zbog često malog broja natjecatelja, a velikog broja vrsta natjecanja, realno je da će ekipe iz pojedinačnih sportova ostvarivati plasmane među tri na državnim prvenstvima što je gotovo nemoguće u sportskim igrama.

Pa ako se već takvi rezultati uzimaju u obzir onda je najnormalnije da se treba prikazati i njihova konkurencija. Koliko vrijedi prvo mjesto u državi ako drugo niti ne postoji, koliko vrijedi četvrto mjesto u državi ako postoji ukupno šest ekipa u cijeloj državi. O tome bi po nama trebalo voditi računa. Također i o popularnosti i masovnosti svakog sporta. Da smo mi odbojkaši 5. u prvoj ligi, a nogometaši recimo 8. mi bismo njima dali prednost jer je masovnost i broj rangova natjecanja na njihovoj strani.

Za kraj zanimljiva informacija da su u gradu Čakovcu bile tri nominacije za najbolju mušku ekipu grada. Pobjedu su odnijeli košarkaši, drugi su bili atletičari, a tek treći streličari.”

Izvršni odbor Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije