Maša Salopek, 34-godišnjakinja rodom iz Čakovca, glavna slastičarka vrhunskog slovenskog restorana Hiše Franko, nositelja dvije Michelinove zvjezdice, proglašena je najboljom slastičarkom u svijetu u izboru The Best Chef Top100
Na jučerašnjoj dodjeli nagrada održanoj u Amsterdamu, Maša je
primila ovu prestižnu strukovnu nagradu, jednu od najvažnijih u
restoranskoj industriji jer najbolje među sobom biraju
profesionalci restoranske industrije.
Čestitke na ovom iznimnom uspjehu od jutra stižu i u Čakovec,
telefon neprestano zvoni Mašinoj majci Kseniji
Salopek.
– Svi smo još u šoku. Tek moramo procesuirati što se zapravo
dogodilo, ali jako smo sretni i kao roditelji uživamo u Mašinu
uspjehu, osobito jer je ona tek na početku svojeg puta. Zaslužila
je nagradu, jako je uporna i vrijedna, puno je radila na sebi i
predala se poslu, zaista je radoholičarka, govori mama
Ksenija.
Mašin je put, dodaje, zapravo bio strelovit – nakon magisterija
bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u struci se
nije zadržala jer su je afiniteti koje je imala još od
djetinjstva ‘povukli’ prema životnom zaokretu. Slastičarstvo je,
piše Kult plave kamenice, završila na institutu Kul IN, a
profesionalno je počela raditi slastice najprije u Dubravkinu
putu u Zagrebu, a zatim u Loneu u Rovinju.
Uz Mašu, restoranu Hiša Franko iz slovenskog mjestašca Kobarida
još je jedno veliko priznanje stiglo i sedmim mjestom koje je u
izboru najboljih sto chefova svijeta zauzela njegova chefica
Ana Roš.