Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara...
Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u
štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene,
zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo
ljetna hrana – voditeljica restorana i autorica
recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo
slijedite ova četiri koraka – i u studenom ili prosincu se
prisjetite zašto ih volite…
Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik
Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za
zamrzavanje – a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati,
preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male
komadiće.
Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih
kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje
unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.
Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za
kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti
nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše
i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na
kriške.
Korak 2: Blanširanje
Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60
sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u
zdjelu s hladnom vodom.
Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon
sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu
pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju
dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde.
Korak 3: Sušenje
Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje
vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju ‘opekline’.
Korak 4: Zamrzavanje
Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje
obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu,
prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički
zatvorene posude, a na njih napišite datumom
zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri
mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.