Pet i pol mjeseci bili smo potpuno zatvoreni tako da je to sigurno nekih 50 posto gubitka koji će se teško nadoknaditi, navodi predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba
Od srijede, 1. rujna, otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića te će
ugostitelji s punim kapacitetom moći početi raditi nakon devet
mjeseci.
Epidemiologinja HZJZ-a Dijana
Mayer za N1 objasnila je pod kojim
uvjetima ugostitelji mogu otvoriti zatvorene dijelove.
– Prije ulaska bit će potrebno dezinficirati ruke,
dezinficijens će morati biti na vidljivom mjestu, svaki
ugostitelj će morati napisati upute, primjerice: ”Ovo je mjesto
za dezinfekciju.” Obavezno će biti nošenje maske do stola i na
putu do toaleta. Preporučit će se da se ne miješaju ljudi iz
različitih kućanstava, bit će potreban razmak među stolovima,
inzistirat će se na provjetravanju kafića, gdje god ima prozora
da budu otvoreni, vrata otvorena, da ne bude zagušljivo.
Provjetravanje je jako važno i preporučljivo – rekla je
Mayer.
Na pitanje koliko je realno da neće biti miješanja ljudi iz
drugih kućanstava, odgovara: – Bitan je razmak, da ne bude
nagruvano, da ne sjede jedni na drugima i da bude onoliko mjesta
koliko je primjereno, kao što to i sada piše na objektima koliko
je maksimalno dopušteno, a ne 100 ljudi u 10 kvadrata. Ovo je već
povratak k starom normalnom. Dodala je da bi popuštanje bilo
i veće kada bismo imali veći udio cijepljenih.
– Danas je 51% stanovništva primilo prvu dozu i to nam je veliki
plus u popuštanju mjera da počnemo normalnije živjeti, kao što
smo navikli. Postupak i obuhvat tog cijepljenja sigurno nije
dovoljan. Bio bi idealan da je 80%, svi bi bili najsretniji
da je 80% i da to popuštanje mjera bude još veće – kaže
Mayer.
Popuštanje je komentirala i predsjednica Nezavisne udruge
ugostitelja Grada Zagreba Žakline Troskot
za Dnevnik HTV-a.
– Zasigurno bismo bili sretniji da je bilo prije, ali bolje ikad
nego nikad – rekla je Troskot. – Očekujemo da će
uvjeti biti kakvi su do sada bili za restorane i kafiće koji
poslužuju hranu. Za sada, nažalost, nemamo ništa pismeno. Kad smo
bili na sastanku, o takvim mjerama smo razgovarali – dodala je te
ustvrdila kako su ugostitelji u velikim gubicima.
– Štete su velike, 18 mjeseci radimo pod ograničenjem. Nekih
pet i pol mjeseci bili smo potpuno zatvoreni tako da je to
sigurno nekih 50 posto gubitka koji će se teško nadoknaditi ako
država ne spusti PDV ili ne napravi neko porezno rasterećenje –
navodi. Troskot tvrdi da je ugostiteljstvo generalno još
pod ograničenjima te smatra da još ne bi trebalo doći do
ukidanja državnih mjera potpore.
– O prekidu mjera zaista ne mislim da bismo trebali razmišljati,
tek sutra se kolege otvaraju i ne vjerujem da će uspjeti
napraviti promet da mogu funkcionirati. Sezonu nisu svi imali,
nisu je imali na kontinentu. Klubovi još ne rade, moramo
napraviti uvjete da i oni počnu raditi. Ima još puno kolega koji
ne mogu raditi – zaključila je.