Varaždinska županija

OBLIZEKI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE I danas uživajte u gastronomskom doživljaju u atriju Županijske palače

Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.

Šarm kuhinje varaždinskoga kraja bio je i ostao u pripremi koja
čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice uzgojene
marljivim težačkim rukama.

Osobitost su svakako domaće zaštićene namirnice prepoznate i u
Europi koje se koriste za pripremu vrhunskih jela.

Špajzkarta za:

Petak, 27. kolovoza

Pašteta od fazana

Svinjska pečenka, krpice s Varaždinskim zeljem

Kuruzna zljevka sa sirom i orasima

Zbog ravničarskog, pjeskovitog i šljunkovitog tla obraslog
šumarcima i niskim grmljem najstarije lovište u Hrvatskoj osnovao
je u okolici Varaždina grof Marko Bombelles. Bogatstvo lovnog
fonda, etički odnos prema divljači i lovcima-gostima uz dugu
austro-ugarsku lovnu tradiciju, privlačio je brojne ugledne lovce
iz čitave Europe od okrunjenih glava, aristokracije do suvremenih
promatrača ptica.

Zbog toga na svakoj gastro svečanost, pa tako i među današnjim
oblizekima posebno mjesto zauzima njegovo visočanstvo
visokocijenjeni fazan.

Nijedno zelje nije ukusno kao Varaždinsko, od 2017. zaštićeno
oznakom izvornosti na razini Europske unije. Listovi su mu tanki,
a istovremeno je elastičan i čvrst, a u dodatku s krpicama –
vrhunski specijalitet.

Osim toga, u ovdašnjim jelima često se skrivaju kukuruzno brašno,
heljda, varaždinsko zelje, sir i orasi. Ljudi su oduvijek znali
uživati u bogatstvu tih okusa što krijepe tijelo i opuštaju dušu,
a danas to možete i Vi, stoga se predajte doživljaju kušajući
domaće krpice sa zeljem i kuruznu zljevku sa sirom i orasima.

Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će
nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske
Toplice.

Uz delicije preporučamo vino Manzoni 2020. od Vinarije Šafran
(nagrađen na Decanteru 2021.), Pinot sivi iz 2020. godine,
Sauvignon 2019. ili kasnu berbu Graševina 2015. (nagrađena na
Decanteru 2021.).

Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno
vrijeme za degustaciju “Oblizeka Varaždinske županije” od 18 do
23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7
postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no
prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro.
Vidimo se!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije