Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na vama je da odlučite prija li vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.
Varaždinska županija se i ove godine
atraktivnim sadržajima uključila u Špancirfest. Najljepše
dvorište u Varaždinu, ono barokne palače Varaždinske županije,
postalo je mjesto odmora za sva osjetila, zelena oaza u centru
grada.
Od danas, 26. kolovoza, do nedjelje, 29.
kolovoza, zelena oaza pretvara se u mjesto
vrhunskog gastro-doživljaja. Kroz događanje ‘Oblizeki
Varaždinske županije’ gosti će moći uživati u stoljetnoj
tradiciji spravljanja jela od lokalnih namirnica interpretiranih
kroz suvremeni gastronomski izričaj.
Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati
bogatstvo i raznolikost jela koja su, nastala iznenađujućom
jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica, ali i s
osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim,
gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.
Špajzkarta za četvrtak, 26. kolovoza:
- svježi sir s Varaždinskim bučinim uljem i košticama u
košarici od prhkog tijesta - pečena zagorska purica nadjevena sa zagorskim
mlincima na pireu od buče - štrukli od buče s makom
Varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom
proizvodnjom proizvoda od buče od kojih je zasigurno najpoznatije
Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja
najprestižnije nagrade diljem Europe.
Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na vama je da
odlučite prija li vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.
A uz buču glavna zvijezda menija u četvrtak je Zagorska purica sa
Zagorskim mlincima. Obzirom da je prvi pečeni puran krasio
blagdanski stol lepoglavskih pavlina davne 1561. godine, dok su u
mlince umiješane kulinarske tajne naših domaćica iz davnine,
današnji oblizeki prezentiraju tradicionalna jela u novom
modernom ruhu.
Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će
nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva
Varaždinske Toplice.
Uz delicije preporučaju Pinot sivi iz 2020. godine od Vinarije
Šafran, no tu su i Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.),
Sauvignon 2019. te kasna berba Graševina 2015. (nagrađena na
Decanteru 2021.).
Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno
vrijeme za degustaciju ‘Oblizeka Varaždinske
županije’ od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske
županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja,
uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je
lijepo doći i osjećati se dobro.
– Vidimo se! – poručuju organizatori.