Prvo su krenuli s uljem jer su kupili malu prešu, dok se kao nusproizvod javio čips od lješnjaka
Rijetko se pronađe poljoprivredno gospodarstvo čiji se počeci
mogu pratiti još od 90-ih godina, no OPG Franje
Misera iz Donje Dubrave jedno je od takvih. U početku su
se bavili biljnom proizvodnjom, a danas obrađuju oko 19 hektara
zemlje. Franjo Miser i supruga Silva upoznali su nas sa njihovim
OPG-om.
– Otkako sam operirao kralježnicu, napustili smo ratarstvo te se
trenutno bavimo samo proizvodnjom lješnjaka, rekao je Franjo.
S obzirom na to da lješnjake brojni Međimurci imaju posađene za
vlastite potrebe, odlučili su raditi proizvode od ovih izrazito
zdravih orašastih plodova. Prvo su krenuli s uljem jer su kupili
malu prešu, dok se kao nusproizvod javio čips od lješnjaka.
– Jednom prilikom smo na sajmu vidjeli stroj za izradu namaza, pa
smo ponijeli lješnjake od kuće da vidimo hoće li stroj moći
izraditi namaz. S obzirom na to da je finalni proizvod bio ono
što smo i očekivali, jednostavno smo kupili stroj i dovezli ga
kući, naveo je Franjo Miser.
Na nedavno održanom 12. međunarodnom sajmu inovacija u
poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj
mehanizaciji AGRO ARCA, održanom u Prelogu, osvojili su zlatnu
medalju za svoje proizvode, što dovoljno govori o kvaliteti.
* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3456